БСП окончателно попари надеждите на бъдещите управляващи от ГЕРБ за актуализация на държавния бюджет с увеличаване на прага на дълга с 3,4 млрд. лева. На днешното съвместно заседание на бюджетната, здравната и икономическа комисии бе одобрена единствено актуализацията на парите за Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лева. Депутатите от левицата обаче бяха категорично против да се пипа държавният бюджет. 

От ДПС подкрепиха актуализациите и на двата бюджета.

Ние сме "за" само две от числата, които ни се предлагат - 225 милиона лева за НЗОК и 1,7 млрд. лева за решаване на проблема с КТБ, каза икономистът от БСП Петър Кънев. Категорично не приемаме предлаганото увеличение на тавана на дълга, добави той.

Колежката му Корнелия Нинова пък посочи, че може да се направи само актуализация на бюджета на здравната каса без да се пипа държавния. Според нея било необходимо единствено да се посочи източникът, от който ще дойдат средствата.

Финансовият министър Петър Чобанов потвъди, че допълнителните средства за здраве могат да бъдат намерени от намаление на средствата за отделните министерства. Според него до 21 септември със сигурност няма да са необходими средства за покриване на депозити от КТБ. До тази дата продължава одитът на затворения трезор.

Парите за здраве също са предназначени да покрият дефицити, които са за бъдещ период и реално нищо не пречело средствата да бъдат гласувани от следващото Народно събрание.