"Нашите избиратели казват - защо вие се пришивате с ДПС и БСП в последната седмица? Защо те не си актуализираха бюджета преди две седмици"? Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни защо партията отново не влиза в пленарната зала на НС. 

Първо вкарват закона за МВР да се отмени. Тогава ГЕРБ ще влезе да гласува. После закона за Сметната палата, за да няма такива спекулации. Една година "Атака", ДПС, БСП и независимите депутати на г-н Бареков работиха в пълен синхрон. Нито едно предложение на ГЕРБ не беше прието. Как така последната седмица ГЕРБ им стана толкова важен? За да ни пришият едно или второ управление? Или Волен Сидеров да си пусне платено съобщения във всички медии, че ние крепим парламента, както той ги крепи една година? Така че с тези игрички приключихме.

Това обясни Борисов. И продължи в същия емоционален тон:

При президента и на консултации се разбрахме по един пакет от неща, които трябва да се направят. Ние тръгнахме да изпълняваме нашите ангажименти, вследствие на което се отприщи едно говорене срещу нас от всички посоки. Първо БСП се опитва да се измъкне от катастрофата, в която вкара страната. За съжаление тяхното експертно правителство вчера излезе и даде дефицити, които показват, че катастрофата е реална. Ние искахме те да кажат истината до края. Те я казаха наполовина Но дори и наполовина, което признаха вчера, е чудовищно за само една година управление. Само за една година те нанесоха непоправими щети. Разбрахме се, че за да се събуди доверие в т.нар. система, БНБ трябва незабавно да си подадат оставката - председателят и поне зам.-председателят Гунев. В тази тежка финансова криза, в БНБ, според Искров, зам.-председателят, пряко отговарящ за всичко - Гунев, е в отпуска. Вие представяте ли си в какво състояние е БНБ?

Борисов изрично се извини затова, че вчера депутатите от ГЕРБ подкрепиха на първо четене промените в НК„ с които се криминализира разпространяването на слухове срещу банките, но обясни, че това е било поет ангажимент на ГЕРБ с оглед всички постигнати договорки.

И моите вчера цопнаха веднага, приеха закон за на практика цензура върху говоренето за партии (лапсус - има предвид банки, б. р.) в изпълнението на този ангажиомент, на всичките тези точки, за което искам специално да се извиня от името на парламентарната група и да ви кажа, че по никакъв начин - то няма да има и парламент повече - такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, обясни Борисов.

"Както се събраха за закона за МВР, за закона за Сметната палата, да си поканят "Атака", така, както една година им правеха мнозинство, да си гласуват, да си изконсумират всичкото управление тази тройна коалиция плюс независимите депутати на г-н Бареков и да не се оправдават с ГЕРБ. ГЕРБ е опозиция и имаме да влезем за оставката на Орешарски", отсече Борисов.

Актуализация на бюджета няма. Те предлагат 200 млн. Райчинов (шефът на БЛС, б. р.) каза, че 328 е минимумът. С една дума те искат сега просто да замажат с някакви парички, докат се измъкнат. Да дойдат изборите и следващото правителство да трябва да направи всичко това. Дефицитът е 7%. Тука са парите на общините, парите на БДЖ, тука са парите за еврофондовете, тука са парите за здравната каса. Мога да изброявам сигурно още половин час. Или правят всичко в пакет така, както се разбрахме, или да си поканят "Атака", да си поканят незаивисмите, да влязат да си гласуват, това не е наша работа. Не искам да нося нито активи, нито пасиви от тяхното управление една година, продължи Борисов.

Той призна, че в изявленията му има елемент на изнудване. "Изнудвам ги, разбира се! Защо те ме изнудваха една година?", каза лидерът на ГЕРБ. Според него следващото правителство ще вдигне тавана на дефицита, тавана на дълга в истинските му размери, ще се разплати и ще носи отговорност.

ГЕРБ ни притискаха с ултимативен натиск за увеличаване на актуализацията на бюджета на НЗОК. Няма да се подадем на никакъв натиск от ГЕРБ, заяви лидерът на ПГ на Коалиция за България Атанас Мержданов. Той каза, че левицата подкрепя предложението на правителството за актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. Румен Гечев пък заяви, че 1,7 млрд., които бюджетът трябва да осигури, за да се изплатят парите на вложителите в Корпоративна търгвоска банка с влогове до 100 000 евро, ще дойдат от резерва, който според него е 6 млрд. лв. "След разговори с Министерство на финансите се оказа, че няма да увеличаваме държавния дълг", обясни Гечев.

Според БСП може да се гласува само актуализацията на НЗОК, без да се пипа бюджетът. Мерджанов заяви, че това не е бламиране на кабинета, който първоначално предложи и актуализация на бюджета като цяло.