Премиерът Бойко Борисов събра днес на спешна среща министри, шефове на агенции и Пътна полиция, за да предприемат мерки против войната по пътищата, предаде БНТ.

Това стана в световния ден за възпоменание на жертвите при катастрофи.

Най-драстичната мярка ще бъде полицаите да извеждат от пътя шофьорите, които нарушават драстично правилата за движение, и да ги отвеждат до най-близкото районно полицейско управление за съставяне на глоби.

Ето и други мерки, обсъдени на срещата при Борисов.

• Всички автобуси за обществен превоз на пътници задължително да се оборудват с видеорегистратори, които да снимат ставащото на пътя през автобуса, и колани - без значение от възрастта на автобуса. Дали е стар или по-нов модел, колани ще трябва да се слагат.

• По отношение на инфраструктурата - ще се регистрират най-опасните участъци в страната, като например "отсечката на смъртта" на пътя София-Варна при Микре или 66-ия километър на автомагистрала "Марица", където стават най-много катастрофи. Ще се предприемат мерки за допълнително обезопасяване на тези участъци с шумяща маркировка, евентуално изправяне на завои, видеонаблюдение и други.

Късно снощи министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов инспектираха на място пътя при Микре. Изводът е, че колкото по-добър е пътят, толкова повече катастрофи стават по него.

Работна група отново ще преглежда варианти дали не е необходим да се променят и правилата за взимане на книжка - дали да не се затегнат изискванията. Очакванията са през 2018 година мерките да влязат в сила.

За последните три дни станаха три тежки катастрофи в Ловешко. При тях загинаха общо 11 души.