СИМОНА РУСЕВА

С пиратска песен поздравяват днес Ангела  Меркел по повод 60-годишния й юбилей известни германски певци и политици. Това съвсем не е шега.

Публична тайна е, че Меркел обожава отколешната пиратска песен “Обичаме бурите”. Тя е писана около 1900 година, но към втори живот през 1965 г. я върна обичаният в Германия изпълнител Хайно. От тогава тя присъства в репертоара му. Самите автори на оригинала – композитор и текстописец, са неизвестни.

Точно тази песен записаха Хайно, Вики Леандрос, вицепрезидентката на Бундестага Клаудия Рот, министърката на труда Андреа Налес и други знаменистости от шоубизнеса и политиката. Това е техният подарък за днешния юбилей на Ангела Меркел. Идеята е на най-тиражния немски в. “Билд”.

В текста между другото се казва: “Обичаме бурите, свистящите вълни, ледените ветрове в суровите лица. Корабът ни пори гордо вълните, вятърът мощно опъва платната. Носим плячката си в безкрайния морски шир с изопнати платна.

Нахълтваме на палубата и се бием като лъвове, победата е наша – колко радост, каква чест! Ние сме пирати, порим морската шир и не се боим от смъртта и сатаната. Присмиваме се на врагове и опасности. Едва на морското дъно ще намерим покой.”
Непрестанно се пее и припева: “Хейо, хейо...”

Видеото с песента ще бъде подарено на Меркел довечера, дотогова не може да се разпространява. (ТУК можете да чуете част от оригиналната песен на Хайно от 1965 г.)

Самият Хайно е особено горд, че Меркел харесва песента, която е пял за пръв път, когато тя е била 11 годишна. Тя няма как тогава да я е чула. Израсла е в градчето Темплин в ГДР, където слушането на западно радио е било под строга забрана.
Продуцентът на видеото Лесли Мандоки е на върха на щастието: “Госпожа д-р Меркел е истинско щастие за нацията. Благодарен съм за тази толерантна и пъстра Федерална република, която дължим на нея.”