Българската държава засега няма големи възможности за защита на тримата свои граждани, арестувани в Турция и обвинени в "нелегален трафик на мигранти и умишлено подпомагане на престъпна организация".

Това заяви днес пред Нова тв посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

В Турция продължава извънредното положение, въведено заради неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. И при такива тежки обвинения властите изземат мобилните тнелефони на задържаните и не им позволяват да контактуват нито с близки, нито с адвокати. Успокоително обаче е, че на този етап турската държава осигурява служебен адвокат.

Българските власти разполагат с имената на тримата, допълни Нейнски, но отказа да ги съобщи. Вчера те бяха назовини с инициали на латиница - - N.M.K, G.Y.M и S.H.V. Нейнски не уточни и дали те са двойни граждани, дали живеят постоянно у нас или в Турция.

"Повече неща ще бъдат изяснени, когато бъдат повдигнати официални обвинения. И тогава ще се види как ще действаме", каза Нейнски.

Тя обаче не отговори на въпроса на водещия дали ще защитаваме съгражданите ни като трафиканти или като помощници на престъпна организация.

Последното обвинение е особено тежко. Става дума за ФЕТО, или Фетхуллахистката терористична организация. Турските власти твърдят, че тя се оглавява от Фетхуллах Гюлен - проповедника, живеещ в САЩ. Анкара иска Вашингтон да го екстрадира, за да бъде съден като главен подстрекател за опита за преврат миналото лято.