Ратко Младич - бившият командващ босненската сръбска армия, беосъден днес доживот, предаде Би Би Си.

Той бе признат за виновен в геноцид в Босна. За това гласуваха 10 от общо 11 съдии.

Срещу 74-годишния Младич бяха повдинати обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Най-тежкото му престъпление е клането в Сребреница през 1995 г. Тогава са избити над 8000 души - мъже и момчета. Това е най-масовото убийство в Европа след Втората световна война.

Други обвинения включваха:

• масово изнасилване на босненски жени и момичета;

• държане на босненски пленници в ужасяващи условия, гладни, жадни и болни, както и пребиване;

• тероризиране на цивилни в Сараево чрез обстрел и снайперистки огън по тях;

• масово насилствено депортиране на босненци

• разрушаване на босненски домове и джамии.

Час след началото на заседанието Младич бе изведен от залата на Трибунала за бивша Югославия в Хага. Посдъдимият започна да крещи по адрес на съдиите, които четяха присъдата му.

Младич се развика, след като съдиите не уважиха молбата на неговата защита заседанието да бъде отложено по здравословни причини.

Мюсюлманки от Босна бяха застанали пред сградата на трибунала и слушаха присъдата, докато държаха плакати с портретите на избитите от сърбите.

Очакванията бяха за доживотна присъда. Така и стана.

"Извършените престъпления се нареждат сред най-отвратителните деяния, познати на човешките същества, и включмват геноцид и унищожение като престъпление срещу човечеството", заяви председателят на съдебния състав, холандецът Алфонс Ори.

"Много от тези мъже и момчета са били ругани, обиждани, заплашвани, принуждавани да пеят сръбски песни и бити, докато чакат екзекуцията си", допълни той.

Младич пледира невинен по всички обвинения.

След произнасянето на присъдата от защитата и семейството му съобщиха, че той ще обжалва. Днешното решение е първоинстанционно.

Трибуналът постанови, че Младич "в голяма степен е допринесъл" за геноцида, извършен в Сребреница с цел да бъде унищожено мюсюлманското население, "лично е командвал" продължителните бомбардировки на Сараево и е бил част от "съвместно престъпно начинание", с намерение Босна да бъде прочистена от хървати и мюсюлмани.

Мюсюлманки приветстваха присъдата, която чуха в мемориалния център в Поточани, недалеч от Сребреница.

Младич бе признат за виновен по 10 от 11-те точки на обвинението.

Бившият босненски сръбски военен командир бе оправдан единствено по първата точка - за геноцид срещу босненските мюсюлмани и хървати. Съдът потвърди, че сърбите са извършили престъпления на етническа основа в шест селища от май до декември 1992 г., но счете, че те не могат да бъдат квалифицирани като геноцид.

Булевард "Ратко Младич" е изписано на къща в сръбското село Лазарево. Там генералът бе заловен през 2011 г.

Юготрибуналът приключи работата си

Младич бе един от тримата главни подсъдими за войната в Босна.

Радован Караджич - бившият лидер на босненските сърби, бе осъден на 40 години затвор. Това стана през март 2016 г.

Главният виновник за конфликтите в бивша Югославия - някогашният президент на остатъчната федерация Слободан Милошевич, обаче си отиде неосъден. Той почина през 2006 г. в килията на юготрибунала в Хага.

Днешната присъда срещу Младич е последната, произнесена от юготрибунала. На 31 декември той трябва да приключи дейността си, след като работата му продължи 20 години. Остатъчната дейност като обжалването на присъдите на Радован Караджич и Младич ще бъде предадена на по-малък съд, създаден от Съвета за сигурност на ООН в Хага.

Реакции

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че доживотната присъда е била предрешена, но може да бъде обжалвана. Омевидно той споделя мнението на много сърби, че юготрибуналът в Хага е пристрастен.

"Всички знаеха каква ще бъде присъдата, нямаше никой, който да не знае. Като президент аз нямам право да коментирам присъда на първа инстанция", каза Вучич.

Той призова гражданите на Сърбия да гледат в бъдещето, да мислят за опазването на мира и стабилността в региона, да не ронят сълзи за миналото, а да строят по-различно и по-добро бъдеще.

"Трябва да гледаме напред към бъдещето, за да имаме най-после стабилна страна. Трябва да оставим миналото за д гърба ни", коментира присъдата сръбската премиерка Ана Бърнабич.

"Присъдата е значителна победа на справедливостта. Решението на трибунала е предупреждение за извършителите на подобни престъпления, че те няма да избягат от правосъдието, независимо от това колко са влиятелни. Те ще бъдат подведени под отговорност“, смята върховният комисар на комисаря на ООН за човешки права Зейд Раад ал Хюсеин.

"Ратко Младич по време на босненската война професионално и патриотично е изпълнявал своя дълг", заяви Милорад Додик - президент на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина.

"Младич е престъпник и страхливец, защото само страхливци убиват и нападат пленени жени, деца и цивилни", коментира мюсюлманският член на колективното босненско президентство Бакир Изетбегович.

Той изрази надежда, че произнесената днес доживотна присъда ще донесе отрезвяване, като добави, че тихото мнозинство от босненските сърби не се идентифицира с Младич и не оправдава неговите дела.

Мунира Субашич - председателката на асоциацията "Майки от Сребреница", заяви, че е частично удовлетворена.

"Това е повече, отколкото за Караджич. Но те не го признаха за виновен по обвинението в геноцид в няколко села", изтъкна тя.

Специално изявление по повод присъдата направи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Приветствам решението на съда. Това показва, върховенството на закона съществува и че на отговорните за военни престъпления се търси сметка.

НАТО помогна за се сложи край на тази мрачна глава от историята на Европа. Западните Балкани са от стратегическо значение за нашия алианс, който помага над 20 години за изграждането на стабилността в региона. Виждаме бъдещето на Западните Балкани в евроатлантическото сътрудничество и интеграция за тези, които ги желаят", заявява Столтенберг.

САЩ призоваха страните и народите от Балканите да работят заедно, за да изградят едно по-добро бъдеще.

"Вашингтон подкрепя важната работа на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия и уважава неговите присъди. Ние ще продължим да почитаме паметта на жертвите на ужасните престъпления", заяви пред АФП говорител на Държавния департамент.

Той призова същевременно да се избягва всякаква реторика, коята разделя.