Ираел атакува терористичната организация Хамас и по земя. Точно три минути след полунощ българско време израелската армия навлезе с танкове в Ивицата Газа. Основната цел е да се разрушат тунелите на терористите, който проникват на територията на еврейската дъжава именно през тях

След като Хамас не прие египетския мирен план и продължи да обстрелва Израел с ракети стана очевидно, че само с удари от въздуха няма да може да бъде спряна политиката на провокации от страна на терористите.

Сухопътната операция е заповядана от премиера Бенамин Нетаняху. Свикани са допълнително 18 000 резервисти. Марк Регев, говорител на премиера, заяви по Си Ен Ен, че главна цел на атаката е и да бъдат разрушени базите на Хамас, както и да бъде показано на терористите, че техните действия няма да бъдат оставени безнаказани. Той допълни, че Тел Авив няма никакво намерение да окупира Газа за дълго време.

Хамас веднага осъди изреалската атака. Говорител на организацията заяви, че сухоземната операция е авантюра с непредвидими последици и Израел ще плати скъпо за това. Той допълни, че бойците на Хамас са силни и добре обучени и ще защитят палестинците в Газа от нападението на Израел.

Източник от разузнавателната централа на палестинците заяви, че израелските войски се стигнали до селището Абу Холех и се бият с поддръжници на Хамас и на Ислямски Джихад. Той добави, че армията на Израел може да стигне до морето и да раздели Газа на две както при операцията през 2009 година.

Трябва да се отбележи, че Израел избра много точен момент от дипломатическа гледна точка за атаката си. Защото фокусът на световните сили сега е към руско-украинската граница, където бе свален пътнически самолет и загинаха 298 души.

Генералният секретар наООН Бан Ки мун осъди израелската атака и изрази съжаление, че конфликтът се разраства.