"Войната излезе извън територията на Украйна", заяви часове след тежката самолетна катастрофа президентът на страната Петро Порошенко.

"Боинг 777" на малайзийските авиолинии падна и се разби край границата с Русия на 17 юли. Загинаха всички 298 души на борда.

"Последствията от тази война вече се усещат в целия свят Трагедията в небето над Донецка област е покъртителна дори на привичния фон на тъжните и страшни събития, предизвикани от агресорите и бунтовниците в Донбас. Изразявам дълбоки съболезнования на семействата и близките на невинните жертви. Украйна скърби заедно с вас", каза Порошенко в специално изявление.

"За съжаление, трагедията за пореден път доказа, че тероризмът не е локален, а световен проблем.  А външната агресия срещу Украйна не е само наш проблем - тя е заплаха за европейската и глобалната сигурност. Целият свят видя истинското лице на агресора. Свалянето на мирен самолет е акт на международен тероризъм, насочен срещу целия свят. Това е предизвикателство за целия свят и решителната воля на нашия народ и несломимият дух на украинската армия непременно ще доведат до победа", зарече се Порошенко.

Според американски официални източници самолетът е свален от ракета "земя-въдух". Вашингтон обаче засега не може да потвърди откъде и от кого е била изстреляна тя.

Руският президент Владимир Путин заяви, че тази трагедия нямаше да се случи, ако не беше наказателната операция на украинската армия в района или поне ако не беше подновена. "И без никакво съмнение отговорност за случилото се носи държавата, на чиято територия се случи тази страшна катастроха", допълни руският лидер.

Стотина от 283-мата пътници на борда на малайзийския самолет, който се разби вчера в Украйна, са били лекари, експерти, учени по ХИВ и СПИН, предаде АФП. Те пътували със злополучния полет за международната конференция за СПИН, започваща в неделя в австралийския град Мелбърн.

Международното общество по СПИН съобщава, че сред загиналите е и бившият председател на организацията – холандецът Юп Ланге.