Международната организация „Репортери без граници” следи с тревога случая с врачанския сайт „Зов Нюз” и неговия издател Георги Езекиев, за когото има данни, че е „на мушката” на местна престъпна група. „Репортери без граници” призоваха властите у нас да вземат спешни мерки, съобщава бТВ.

В публикацията се посочва, че по време на съвместно разследване на „Зов Нюз” и сайта „Биволъ” на банда за наркоразпространение и други престъпления с полицейско участие (и, твърдят авторите на серията материали, със защитата на местната власт) , едно от замесените лица е казало пред камера, че босовете на престъпната група планират да елиминират Езекиев.

Репортерката от "Зов Нюз" Мария Димитрова е получила смъртни заплахи по есемес и в социалните мрежи. Нейн информатор е бил пребит от три неизвестни лица.

„Силно притеснени сме от заплахите срещу издателя на сайта Георги Езекиев и срещу репортерката от медията. Тя е подала жалба в полицията, която е била оставена без последствия. Българските власти трябва да приемат тези заплахи и нападения сериозно”, коментира Полин Аде-Мевел, която отговаря за Балканите в „Репортери без граници”.

„Зов Нюз” отнесе огромна по размер глоба заради публикуването на информация за опашки по време на банковата криза през 2014 г. Наблюдатели определиха непосилната санкция в размер на 100 000 лв. като държавна репресия от страна на Комисията за финансов надзор. Съдът отмени финасовото наказание.

"Репортери без граници" припомнят, че България е на 109-о място по свобода на словото от общо 180 изследвани - най-ниското равнище за целия ЕС.