Преизбраният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е решил да направи само една рокада в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. От тясното партийно ръководство си отива правосъдната министърка и кандидат на партията за президент Цецка Цачева. 

На нейно място лидерът е посочил друга дама - шефката на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. 

Това стана ясно по време на Националното събрание на ГЕРБ. 

Изненадата обаче е друга - въпреки първоначалните анонси, че място в Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще получи подалият оставка председател на Народното събрание Димитър Главчев - това не се случи. Той става председател на Контролната комисия, на която бе член досега, но няма да е част от тясното партийно ръководство.

Тази сутрин през БНТ Цветан Цветанов заяви, че след оставката на Главчев "това, което беше поето като ангажимент е да предложи Главчев в Изпълнителната комисия". Според източници от партията обаче по-скоро сам Главчев се е отказал от тази позиция.

Всички други остават в Изпълнителната комисия - това са Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Менда Стоянова, Томислав Дончев, Пламен Нунев, Живко Тодоров, Румяна Бъчарова и Красимир Велчев.

В Контролната комисия ще бъдат досегашния й шеф Емил Радев, Десислава Танева, Александър Ненков, Даниела Савеклиева, Ирена Соколова, Андрей Новаков.

На финала презибраният с пълно мнозинство лидер отправи благодарности, но и отдели специално внимание за нещо като катарзис по отношение на Главчев.

„Каквито и да са болките от това да отстраняваме хора, които са верни и предани, разбира се, имаше и такива, които не трябваше да се доближават до нашата партия... Упреците, които получавам за колегата Главчев, ние сме взели сурово решение, а другите, които говорят, че 80% са дебилите, стоят в парламента. Казват ми „Ти не браниш нашите“, за едно предаване Антон Тодоров бе отстранен. Виждате, аршинът е различен, но затова пък народът ни избира три пъти. Показали сме, когато сме сгрешили с голямо, малко, взимаме решение. Сурови, жестоки сме към кадри, които цял живот са си градили кариерата. Просто на нас не ни е позволено. За една спирка в София сменихме депутат. А сега казват – да не се маха давността, каквото било, било“, посочи Борисов.

Всъщност Главчев е бил избран за председател на Контролната комисия по личното предложение на Борисов, който се мотивирал с това, че е свикнал да го нарича „председател“ (от председател на Народното събрание, б.р.). Самият Главчев коментира пред Клуб Z, че такова е било личното му желание. Цецка Цачева, която изпадна от ръководството, пък допълни, че трябвало да се дава път на младите в лицето на Дариткова.