Както се бяха зарекли, депутатите от ГЕРБ бламираха и днешното заседание на парламента. За пореден път опозицията не се регистрира в зала и провали кворума. На таблото светна числото 100 - представляващо народните представители от ДПС и БСП при нужни, за да започне заседанието, 121 души. "Атака" отново не бе в зала.

За сметка на изявите от трибуната обаче всички партийни лидери се изявиха после в кулоарите. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отново настоя за цялостна актуализация в бюджета, срещу която се обявиха двете управляващи партии. Той каза още, че депутатите му ще се регистрират в зала само за гласуването на ревизията на държавните пари и за оставката на правителството, която се очаква да е идната сряда - на 23 юли, въпреки че самият премиер Пламен Орешарски не е обявявал точна дата.

Борисов не пропусна да захапе левицата, че като мандатоносител е загубила собственото си правителство. Става въпрос за т.нар. разнобой, който се появи между БСП и кабинета относно актуализацията на бюджета и подкрепата за втори мандат в Еврокомисията на сегашната ни комисарка Кристалина Георгиева.

В сряда правителството предложи сериозна ревизия на финансовата рамка, според която държавният дълг се увеличава с 3,4 млрд. лв., 2,7 млрд. лв. от които за КТБ. На НЗОК се дават допълнително 225 млн. лв., а на фонда за гарантиране на вземанията се позволява да емитира ДКЦ за 2 млрд. лв.  

Депутатите от управляващите БСП обаче се обявиха само "за" актуализация на бюджета на касата и за гарантиране на недостигащите във фонда 1,7 млрд. лв. Tака исканата от ГЕРБ и ДПС цялостна актуализация не мина.

"За съжаление, от ДПС се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме - да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката. Ако всичко това се извади и се сложи на масата ще видите, че имаме един чудовищен дефицит", продължи да настоява за ревизия на бюджета Борисов, отбелязвайки, че с движението са на едно мнение.

Той определи като "лудост" отхвърлянето на актуализацията от страна на ДПС и подчерта, че е странно мандатоносителят да не подкрепя собственото си правителство.

По повод на подкрепата, която премиерът Орешарски даде в Брюксел за Кристалина Георгиева пък Борисов върна жеста, обявявайки:

"Ако Орешарски се беше държал така преди една година и си беше дал оставката, сега можеше и да е кандидат за служебното правителство за пост, а и за наше правителство", обяви Борисов. На уточняващ въпрос на какъв пост би сложил в собствения си кабинет Орешарски, лидерът на ГЕРБ отговори: "Финансов министър".

Проваленият за пореден път кворум коментира и лидерът на ДПС Лютви Местан. Той пък обяви, че движението се намирало между чука и наковалнята, т.е. между ГЕРБ и БСП.

"Готови сме да говорим и за дефицита, но трябва да бъде и едната, и другата страна, защото ние се явяваме един вид между чука и наковалнята сега, между ГЕРБ и БСП. И двете страни трябва да имат малко по-разумен подход и в актуализирания бюджет да се отразят коректни параметри на реалното състояние на изпълнението на бюджетните приходи и на очертаващия се дефицит", посочи Местан и посочи, че параметрите на една евентуална актуализация трябва да се изчислят от експертите.

Подобно на Борисов и Местан поиска бърза оставка на кабинета. По думите му Орешарски трябвало да я подаде идната сряда.

"Обещаната оставка на правителството на Пламен Орешарски не трябва да бъде отлагана. Всичко каквото има да се случва, трябва да се случи именно през следващата седмица", посочи Местан.

От БСП пък свикаха трибунка заради проваления кворум и отново обвиниха Борисов в изнудване. Соред левицата отказът на опозицията да се регистрира в зала щял да навреди на хиляди българи заради неприемането на други закони, гласувани иначе консенсусно от всички партии във вторник.

"Изнудването не е насочено към БСП, а към българските граждани", посочи депутатът Филип Попов.

Шефът на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов пък допълни, че левицата ще е на работа и другата седмица и ще нсатоява парламентарният шеф Михаил Миков да изпрати отново покани до всички партии за консултации по дневния ред.

Когато дойде времето за въпроси обаче вместо журналистите, на микрофона се нареди депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева. Въпреки опитите на пресцентъра на левицата да я спре, Караянчева се обърна към представителите на левицата с думите:

"След като сте застанали като пионерчета на отчет, защо бяхте 100 души в зала. Къде е златният пръст на "Атака", на Волен Сидеров? Вие сте управляващи, защо не си осигурите кворума?!".