"Който идва на Бали, бих го посъветвала да си носи няколко здрави маски и плътни очила - например за плуване. С тях ще предпази от вулканичен прах и дихателните си органи, и очите."

Това заяви специално за Клуб Z българката Анна Грозданова, живееща на индонезийския остров.

Там е обявена максималната четвърта степен на тревога заради продължаващото изригване на вулкана Агунг. Евакуирани са 40 000 души. Властите отмениха 445 полета, което засегна 59 000 туристи.

Анна Грозданова съветва също така пристигащите на острова да си осигурят запаси от вода и храна поне за няколко дни.

Град Убуд, където живее тя, се намира сравнително далече от Агунг. И по тази причина там положението е по-спокойно и няма вулканичен прах, твърди сънародничката ни. И може би по тази причина не се чувства застрашена.

"През септември, когато пак имаше трусове, беше доста по-страшно.  Тогава тресеше доста по-силно. Сега също има трусове, но са доста по-леки", каза Грозданова.

Сега е по-спокойно. И дори някои хора в Убуд и други отдалечени от вулкана райони смятат, че паниката е прекалено голяма и че властите в Индонезия се презастраховат с мерките, които предприемат.

При всички случаи от септември насам броят на туристите е намалял заради изригванията на Агунг. И това удря не само бранша, но и цялата икономика на острова. Огромна част от жителите на Бали живеят от туризма. Някои от тях изплащат кредити и точно те са най-засегнати от спада.