Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пореден път заяви, че не знае какво пише в прочутото тефтерче на бившия шеф за комисията на конфликт на интереси Филип Златанов. Така той отговори на въпрос относно информацията, че в него, наред с други инициали, на едно място фигурира "Д.П.", а на друго място дори е изписано "Д. Пеевски".

Именно от трибуната на парламента ние тогава задавахме въпроса: как едни хора знаят какво пише в тефтерчето, а други не знаеме какво пише в тефтерчето. Ние не знаехме и за това бяхме бити, бити, бити по тази линия месеци наред. Няма как да ни свържат с Делян Пеевски, защото Костинборд, заглавията във вестниците аз си ги пазя. И ако за някой е написано толкова лошо, колкото за мен в дадена медийна група нека да се обади

заяви Борисов. На въпрос, че в това тефтерче има и инициалите ИФ той отговори: "Затова ИФ„ ако е ИФ„ отдавна не е в ГЕРБ". Когато му бе припомнено, че в тефтерчето фигурират и инициалите "Б.Б." и "Ц.Ц." Борисов заяви: "Аз по никакъв начин не съм участвал в това и както виждате сега излиза наяве. Аферата Костинброд, ударите, които нанесоаха месеци наред, желанието ГЕРБ да бъде ликвидирана като партия няма как да бъде забравено и то е факт.

Извинете, не ме вкарвайте отново в тази тема. Каквото има да се прояви, да се разкрие. Винаги в отговор на тези въпроси съм казал едно - цялата истина, истината докрай, независимо кой би бил засегнат от това. Ако го има има - да го видим. Това е работа вече на разследващите органи. Не мога да коментирам ако е имало такива инициали защо излизат сега и дали въобще ги има. Защото, разбирате ли, трябва да отговоря на вашия въпрос без да съм проверил фактите, без да имам каквото и да е реално основание да влезна в малко по-конкретен коментар. За това конкретният ми орговор е - истината, цялата истина докрай.

Това отговори лидерът на ДПС Лютви Местан, запитан за факта, че инициалите "Д.П." и "Д.Пеевски" фигурират в тефтерчето на Златанов и защо този факт излиза чак сега, при положение, че в началото на мандата на НС имаше разгорещени и продължителни дебати по темата. В тези дебати, преди да е ясно, че в тефтерчето има и инициали "Д.П." Местан бе далеч по словоохотлив:

Най-важният въпрос, свързан с тефтерчето, е не кои са изпълнителите, а кои са политическите поръчители на технология на злото, наречено управление на ГЕРБ. Това е тефтерчето на технологията на злото като механизъм на упражняване на властта от ГЕРБ през близо четирите им години управление. И.Ф. си отиде, ще освободим и Ф.З. Аз обаче искам да попитам председателят на комисията кой се крие зад инициалите Ц.Ц. и Б.Б., защото от съдържанието на това тефтерче става ясно, че те са поръчителите на онова, което Филип Златанов се явява просто изпълнител. Трябва да спрем да гадаем дали Ц.Ц. е Цецка Цачева или дори Цецко Цачев. Има нещо по-сложно - авторът на абревиатурите, те са писани от неговата ръка и той трябва да ги разчлени. Затова аз питам г-н Златанов какво означават тези абревиатури, които още не са разкрити. Аз питам кой е Б.Б. от тефтерчето? Нали е много актуален този въпрос кой.

 

Това каза Местан на 10.10. 2013 г. от парламентарната трибуна, когато се обсъждаше освобождаването на Златанов като шеф на Комисията за конфликт на интереси.