СИМОНА РУСЕВА

С шампанско бяха посрещнати близо 1000 гости, пристигнали снощи в партийната централа на партията на Меркел (ХДС) – дом “Конрад Аденауер”, за да поздравят канцлерката за 60-годишнината й. Юбилярката в бял панталон и черно сако през цялото време пи лимоната. Тя не посегна и към изисканите блюда, предпочете един баварски геврек – бретцел. 

Поради заболяване от левкемия на събитието не можа да дойде либералът Гидо Вестервеле, външен министър в предишния й кабинет (2009 – 2013 г.). В словото си Меркел му отдаде заслуженото и обясни, че той бил един от първите, които вчера я е поздравил по телефона за рождения ден.

Канцлерката емоционално призова гостите си да не й подаряват нищо. За нея най-ценният подарък би бил, ако всеки според възможностите си дари сума за фондацията на оперния певец Хосе Карерас. Самият той се излекува от левкемия и от десетилетия организира благотворителни концерти за набиране на средства. С тях се подпомога лечението на заболелите от коварната болест, както и научни изследвания в борбата с рака.

Ангела Меркел на тържеството.

На трибуната за поздравителен адрес застана лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел, вицеканцлер в сегашната широка коалиция на Меркел, който каза:

“Вие сте в състояние да излъчвате радост, понякога дори злорадост. Но по израза на лицето ви винаги личи дали желан от вас успех е близо, или се задава провал.”

От името на съуправляващия баварски Християн-социален съюз говори депутатката Герда Хаселфелд. Партийният лидер Хорст Зеехофер не успя да пристигне в Берлин поради неотложен международен ангажимент. Засягайки отношенията Меркел – Зеехофер, ораторката посочи: “Ангела, ти много често превръщаш един разярен лъв в гальовно котенце.” Залата избухна в смях и аплодисменти.

Сред гостите беше и първият демократично избран премиер на ГДР Лотар де Мезиер (74 г.), който пръв откри Меркел за политиката.

“Тогава изобщо не можех да си представя, че някога ще празнуваме рожден ден на Ангела по този начин. Преди 10 години обаче вече го знаех”, каза Де Мезиер.

На грандиозното парти непрестанно звучеше любимата пиратска песен на Меркел “Обичаме бурите”. Видеото с участието на известни певци от шоубизнеса и музикално надарени политици беше записано по идея на в. “Билд” като подарък за юбилярката. 

По този повод министърката на културата Моника Грютерс изрече:

“Меркел е известна поклонничка на Вагнер. При него бурите също играят голяма роля. Явно Ангела не се ограничава само в класиката и цени различни жанрове. Нашата канцлерка е известна с хумора  си и много добре знае какво влияние има музиката върху хората. Все едно дали е класика или поп.”

Сред публиката, но едва на четвъртия ред, беше и майката на рожденичката Херлинд Канснер.

Майката на Ангела Меркел - Херлинд Канснер.

На входа тя беше стриктно проверена, легитимира се с личната си карта. Възрастната жена призна, че през деня не се е виждала с дъщеря си, но са се чули по телефона.

Меркел си беше избрала странен подарък за юбилея – 45-минутна лекция на историка Юрген Остерхамел на тема “През времевите зони на историята”.

По този повод вицеканцлерът Зигмар Габриел разсмя присъстващите, казвайки:

“Брехт беше казал, че първо е плюскането, после идва ред на морала. Тази вечер явно е обратното”