Както всяка друга година с гласуването на бюджета Българската академия на науките се чувства ощетена и ще се бори за по-голямо финансиране. От институцията излязоха с обръщение, в което определят субсидията си за 2018 г. като "ликвидационна" и обявиха, че в знак на протест ще спуснат черни знамена на всичките си сгради. Една от тях се вижда и от прозорците на парламента.

"Ние, учените от Българската академия на науките, оценяваме бюджетната субсидия на БАН за 2018 г., приета на първо четене от Народното събрание на Република България, като ликвидационна. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни", се казва в обръщението.

Черните знамена ще са само малка част от протестните действия, посочват още учените и настояват за "спазване на европейските норми и поетите национални ангажименти в областта на науката".

Протестът идва в навечерието на приемането на бюджета за догодина на второ четене в парламента, т.е. окончателно. Сходно с първоначалния вариант на миналогодишния бюджет за БАН, за наука пак са заделени малко над 80 милиона лева, или по-точно 83 милиона лева. Във финансовата рамка за Академията за 2017 г. бяха предвидени 80 милиона лева, но след преговори и спорове в парламента от ГЕРБ отстъпиха и склониха да дадат още 10 милиона за наука.

Така излиза, че тази година в БАН се връщат пак в изходно положение и са на минус спрямо 2017-а.