"До 8 часа го докарах", заяви пред бТВ лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки за обсъждането на държавния бюджет, продължило до 3,15 ч снощи. 

Той оставил част от депутатите си, а друга част заедно с него ще поемат днес "първа смяна, защото все пак трябва да сме свежи и да не претупваме".

"Към 1-2 часа много хора са започнали да се записват за тежки изказвания, безмислени. Но разбирам, че това е било практика и в други парламенти. Ние не можем да ги разберем тези неща, не сме участвали и няма да участваме в тях", заяви той.

На въпрос защо "Воля" е предложила намаление на парламентарната субсидия на партиите, които са взели 1% от гласовете до 1 лев на глас, Марешки пита:

"Няма равноправие. Или ще има 4% бариера, или 1% бариера. Защо има 4% бариера тогава? Ние защо трябва да прескочим 4% бариера?"

Водещият Антон Хекимян му обясни, че именно затова има две категории - партиите, получили под 4% и под 1%, като тези под 4% не влизат в парламента, но получават субсидия, а тези под 1% - не.

Марешки зави в друга посока - че е несправедливо, когато големи партии са в коалиция и сами минат 1%, да не получават субсидия.

"Не излиза така - формациите, които имат над 100 000 гласа, и поне една от формациите е минала 1%, те не получават субсидии", каза той.

И обясни как лидерът на единствената засегната партия в момента - "Възраждане", е бивш кандидат за кмет на Варна от ВМРО, "Гергьовден", БНД и "Новото време". Той определи това като "тюрлюгювеч от партии", "продукт", създаден от Красен Кралев, "за да излъжат недоволните варненци". С Красен Кралев обаче били много близки, добави Марешки.

Водещият Хекимян продължи да настоява - защо не е предложил намаляване на 1 лев на цялата субсидия.

"Аз съм инициатор на референдум, в който искахме нулева субсидия и 100% мажоритарни избори. Същото нещо го инициира и Слави Трифонов. Ние го подкрепихме. В изборите казахме, че всяко предложение за увеличаване на мажоритарността, или всяко предложение да намалим субсидиите, ние ще го подкрепяме. В момента е цинично, че тези отвън са с нула субсидия."

И добави, че е имало "много богати хора", но те не трябвало да привличат хората с парите си, а с идеи.