Японската корпорация "Сумитомо" придобива българската автомобилна група "Мото Пфое", официално съобщи пресофисът на фирмата за коли.

Споразумението е подписано на 21 ноември тази година и предстои одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Азиатците купуват вносителя на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover за България от Hugo Pfohe GmbH. Договорът е подписан между Филип Пфое и Томохиро Йонияма, генерален мениджър на подразделение "Транспорт и конструкционни системи" в европейския клон на корпорацията. 

"Мото-Пфое" е сред най-успешно развиващата се автомобилни компании в България и лидер в бранша за последните 26 години у нас. Сега автомобилната фирма става част от една от най-мощните интегрирани търговско-инвестиционни корпорации в световен мащаб с над 400-годишна история и офиси в 65 страни.

„Щастлив съм с фантастичния успех на "Мото-Пфое" през изминалия над четвърт век от основаването ѝ от моя баща - Карл-Хайнц Пфое. Време е компанията да развие допълнително своя потенциал. Затова в лицето на "Сумитомо корпорейшън" намерих възможно най-добрия инвеститор, който да гарантира последващо успешно разрастване на бизнеса на фирмената група Мото-Пфое”, казва Филип Пфое при подписването на договора.

„Изключителните постижения на "Мото-Пфое" и силните позиции на групата на българския пазар направиха сериозно впечатление в "Сумитомо". Корпорацията има огромен опит в автомобилния бизнес и ние ще го споделим с "Мото-Пфое", за да стъпим на исторически здравата основа на компанията и да подпомогнем още по-успешното ѝ развитие в бъдеще. Същевременно - има много какво ние да научим от "Мото-Пфое". Разчитаме фирмената група да подкрепи с опита си, допълни и допринесе много за нашия автомобилен франчайз в Европа. За нас ще е чест да работим с мениджмънта и екипа служители на "Мото-Пфое", както и с клиентите и партньорите на компанията”, коментира Томохиро Йонияма.