Предприсъединителните фондове за Турция ще бъдат със 105 милиона евро по-малко, предвижда евробюджет 2018 г. Причината е в нарушаването на човешките права в страната, упадъкът на демокрацията и липсата на върховенство на закона. Предвидени са още 70 милиона, които ще бъдат държани в резерв и Анкара ще може да ги получи само ако вземе мерки за установяване на върховенство на закона.

"Докато Турция пренебрегва свободата на словото, човешките права и се отклонява все повече от европейските демократични стандарти, не можем да финансираме този режим с еврофондове", коментира евродепутатът, отговорен за бюджета Зигфрид Мурешан.

Среща на върха на ЕС в Брюксел през октомври взе политическо решение предприсъединителните фондове за Турция да бъдат намалени. Нарушаването на свободата на изразяване и масовите арести след проваления опит за преврат миналата година бяха остро критикувани от европейските лидери. Германски граждани също бяха арестувани, което предизвика охладняване на отношенията между двете страни. Германската канцлерка Ангела Меркел призова за орязване на еврофондовете за Анкара през предизборната си кампания през септември.

В телефонен разговор Меркел е уверила турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, че ще работи за навременно предоставяне на обещаната финансова помощ за справяне с бежанската криза, съобщи EU Observer. До края на 2017 г. Анкара трябва да получи остатъка от трите милиарда евро по мигранската сделка, а следващата година - още толкова. Тези пари не са обвързани с предприсъединителните фондове.