Европейската комисия ще излезе със становище в сряда дали има достатъчен напредък в преговорите за "Брекзит", който да позволи ЕС на 27-те и Великобритания да пристъпят към втората им фаза - бъдещите отношения, след като Обединеното кралство напусне ЕС.

"Колегиумът (на комисарите - б.р.) ще обсъди това в сряда, 6 декември, и в този момент ще споделим с вас каква е оценката", каза днес пред журналисти в Брюксел Александер Винтерщайн, говорител на комисията.

В понеделник е насрочен работен обяд на британската министър-председателка Тереза Мей и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Те трябва да разгледат последните британски предложения по трите основни въпроса на раздялата, за които страните преговарят сега - правата на гражданите, финансовите условия на напускането и избягването на физическа граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Очаква се Мей да представи ново британско финансово предложение, което според медиите на Острова е между €45 млрд. и €55 млрд. в сравнение с €20 млрд., които Лондон през септември даде да се разбере, че е готов да плати. Неназовани дипломати обаче са цитирани в "Политико" да казват, че остават неясни детайли около предложението както и около решаването на ирландския въпрос и все още неприетата от Великобритания юрисдикция на Съда на ЕС по правата на европейските граждани на нейна територия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск беше казал, че правителството в Лондон трябва да направи смислени предложения за приключване на първата фаза не по-късно от понеделник, 4 декември, за да могат да бъдат подготвени заключенията на Европейския съвет в средата на месеца.

Последната дума дали преговорите по бъдещите отношения могат да започнат принадлежи на държавните и правителствените ръководители на 27-те, които се събират в Брюксел на 14 и 15 декември.

Ако решението им отново е отрицателно, то ще засили вероятността от "Брекзит" без споразумение и ще постави в критична ситуация Мей, която в момента трудно удържа властта пред радикалните брекзитъри в нейната Консервативна партия и в кабинета си.