Русия предала на сепаратистите в Украйна зенитен ракетен комплекс "Бук", съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

Тя разпространи разговори между бунтовници и офицери от руската армия от 14 и 17 юли. Ракетата "Бук-М" била предадена на 14 юли. Тогава терористите получили и три артилерийски установки "Гвоздика". На 17 юли близо до границата с Русия бе свален от ракета малайзийският пътнически самолет "Боинг 777" с 298 души на борда. Всички загинаха при тежката катастрофа. Все още обаче има съмнения, кой точно е изстрелял ракетата. По предварителни данни на американското разузнаване това са били сепаратистите.

Машината е свалена от сепаратистите именно с руска ракета "Бук", твърдят категорично властите в Киев. Бунтовниците отричат да имат на въоръжение такъв комплекс. Сега обаче СБУ публикува ррзговори, доказващи нейните твърдения. От тях става ясно също, че сепаратистите очакват да бъдат подкрепени със стрелба от руската страна на границата.

(Чуйте записите ТУК.)

Никъде обаче в разговорите не се споменава, че бунтовниците са свалили с ракетата боинга. Те говорят за четири свалени украински бойни машини "Су".

Ето и разшифровките на разговорите.

14 юли

Олег Буров - началник-щаб на армията на Луганската народна република (ЛНР) и зам.-министър на отбраната, разговаря с 
Ореон - гражданин на Русия, офицер от Главното разузнавателно управление към Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУГЩВСРФ) на име Андрей Иванович.

Олег: Отработих самолет в Станица, не улучих.
Ореон: Отлично. Отмъщават за самолетите днес, но там има още два дни. Вече имаме "Бук", ще ги сваляме.
Олег: Да, знам

Няколко разговора са засечени на 17 юли.

Първият е между хора с прякорите Намръщения и Буря́та. Намръщения се казва Сергей Николаевич Петрович, роден през 1964 г. Той е офицер от ГРУГЩВСРФ и е заместник на руския командос Игор Гиркин, известен още като Стрелков или Стрелеца. Явно вторият човек е по народност буря́т.

Намръщения: Слушам, Бурятче.

Буря́та: А къде да я товарим тази красавица, Николаевич?

Намръкщения: Коя? Тази ли?

Буря́та: Да, да, тази, която докарах. Аз съм вече в Донецк.

Намръщения: Да не е тази, за която си мисля? "Б", от типа "М" ли?

Буря́та: Да, да. "Бук", Бук".

Намръщения: Тя с влекач ли е?

Буря́та: Да. Трябва да се разтовари някъде, за да се скрие.

Намръщения: С екипаж ли е?

Буря́та: Да, с екипаж е.

Намръщения: Няма нужда да я крием никъде, тя сега ще тръгне натам. Ти една или две ми докара?

Буря́та: Една, една, Защото те там нещо не разбраха. Те не прехвърлиха насам нашия влекач. Откачиха я и я докараха на собствен ход.

Намръщения: Тя на собствен ход ли дойде или с влекач?

Буря́та: Мина, мина през кордона.

Намръщения: А сега ти с влекач ли я докара? Никъде не я таковай... Сега ще кажа накъде да върви, ще тръгне заедно с танковете на батальона "Изток".

В друг разговор от 17 юли участват Намръщения и заместникът му Санич.

Намръщения: Санич, къде да вървя? работата е там, че с твоите хора ще тръгне и моята ракета "Бук-М". Тя е с влекач. Къде да я докараме, за да я вкараме в колоната?

Санич: Там, след "Мотел", преди да стигнеш до Горностаевка.

Намръщения: Веднага след "Мотел", така ли?

По-късно същия ден Намръщения инструктира идентифициран терорист от Донецката народна република (ДНР).

Намръщения: Слушай ме внимателно. Сега след "Мотел" звънни на Библиотекаря, там ще има знаеш какво.

Терорист: Да.

Немръщения: Взимаш там само хора от тези, които се върнаха - толкова, колкото ти трябват за придружители. Оставяш другите тук. Идваш там, наблизо е Первомайское, виж на картата.

Терорист: Разбрано.

Намръщения: Някъде в онзи район се разполагаш, изтегляш там своите хора, които са ти останали. Задачата ти е да си резерв. Плюс охрана на тази джаджа (ракетата "Бук" - б.р.), която сега ще караш.

Терорист: Добре.

Последният разговор на Намръщения е с Боцмана - руски офицер от ГРУГЩВСРФ

Намръщения: Да, Боцмане, слушам те.

Боцмана: Здравей, бате. Как е?

Намръщения: Не много добре. Сега сме в Мариновка, затова не е много добре. Държим се.

Боцмана: Какво има?

Намръщения: Как мислиш? Постоянно ни бухат с ракети "Град", едва сега има малко почивка. Ей сега гръмнахме "Су". Нали имаме "Бук-М", получихме. Опитват се да се измъкнат от Зеленополие, а пътят им минава само през мен. Вчера два "Су" свалихме, днес още два. Слава Богу, днес сутринта "Бук-М" пристигна. Стана по-лесно. Иначе, разбира се, си е тежичко.

Боцмана: Какво да кажа? Ако ти трябва нещо, звънни ми, веднага ще дойда.

Намръщения: Благодаря ти, братко. Тръгвам след два часа, като че ли настъпи затишие. След два часа тръгвам за Донецк. Защото там ме чакат три "Гвоздики". Ще мъкна "Гвоздиките" насам, защото ни е адски тежко сега.

Боцмана: Слушай, да вземем да ги посипем с "Град"?

Намръщения: Ама имаме си "Град", а нямаме човек, който да коригира трасето. Това едно на ръка. Второ - сега чакаме, май че Русия трябва от онази страна да е.е (неценцзурен глагол за полов акт - б.р.) техните позиции.