СИМОНА РУСЕВА

"Има много индикации, че малайзийският самолет, който се разби вчера в Източна Украйна и загинаха 298 души, е бил свален. Ето защо трябва да гледаме на случая много, много сериозно. Сега трябва колкото се може по-скоро да започне независимо разследване на причините за трагедията."

Това каза днес в Берлин Ангела Меркел пред немски и акредитирани чужди журналисти преди да излезе в летен отпуск. 

Канцлерката изрази дълбоките си съболезнования на близките на загиналите, сред които има и германски граждани.
Меркел призова Русия да създаде условия за трайно примирие в Украйна и изрече ясни думи: “Руският президент и руското правителство са длъжни да дадат своя принос, за да се стигне до политическо решение на кризата. За целта е необходимо оръжията да замлъкнат. След това също така е наложително на отговорните (за трагедията със самолета – б.а.) да се потърси сметка. Политическото решение няма разумна алтернатива.”

Малко преди пресконференцията външният министър Франк-Валтер Щайнмайер също изрази покрусата си от свалянето на гражданския самолет: “Възмутително е, че стотици невинни хора загинаха по този ужасен начин.” Дипломат номер 1 на Берлин настоя за бързо и обективно разследване на трагедията.

Пред журналистите Меркел окачестви отношенията на Германия с Русия като обременени.

“В това партньорство в момента са налице най-крещящо разминаващи се мнения. Това стана след анексирането на Крим от Русия и нейните действия в Източна Украйна. Този разнобой на мнения трябва да бъде преодолян”, категорична бе Меркел.

Попитана как гледа на сухопътната офанзива на израелската армия в ивицата Газа, канцлерката показа разбиране към Тел Авив: “Израел има право на самоотбрана. По този въпрос Германия е на страната на Израел. Когато една държава е нападната, тя е длъжна да се защити.” Канцлерката обаче добави, че подобна защита трябва да е съобразена със заплахата. Същевременно тя изрази дълбоката си загриженост от процеса на въоръжаване на радикалната групировка Хамас.

“Ние като федерално правителство продължаваме да сме на мнение, че трябва има решение, взето от две държави”, каза канцлерката, визирайки Израел и Палестина.

Попитана за собственото й политическо бъдеще и последните публикации, че имала намерение да се оттгели от властта след 2 години, тя отговори: “Хората трябва да разчитат на обещаното от мен. Обещая ли нещо, изпълнявам го.”

Преди общите избори през септември 2013 г. се заговори, че Меркел има амбиция да спечели трети канцлерски мандат, но да се оттегли преди изтичането му. Тогава тя отрече да има подобни намерения.

В понеделник сп. “Шпигел” също писа, че Меркел обмисляла да сдаде властта, когато е на върха, за да не претърпи евентуално поражение на следващите избори.

На този въпрос, повдигнат днес от колега, тя отговори: “Ще видим по-късно”. На уточняващо питане какво разбира под “по-късно”, тя изрече: “В подходящия момент.”

Макар да излиза в лятна почивка, Ангела Меркел обяви, че ако стане нещо важно, примерно ескалация на украинската криза, тя щяла да прекъсне отпуската си: “Аз винаги съм на поста си, независимо дали съм в отпуск или в Берлин.”