СИМОНА РУСЕВА

Кой даде заповед за стрелба по сваления вчера малайзийски самолет с 298 жертви? Следите засега водят към полковник Игор Гиркин (43 г.), нарекъл себе си Стрелков (от стрелец). 

Той е бивш полковник от руската армия и бивш офицер на военното разузнаване. Сега е самозван министър на отбраната в провъзгласената от руските сепаратисти “Донецка република”.

Първо доказателство

На страницата си в социалната мрежа ВКонтакти (руският вариант на фейсбук) Стерлков ликува – свален е самолет! Той публикува и снимки от отломките. Заблуждава се обаче, че неговите хора са свалили украински боен самолет "Ан-26".

Всъщност е поразена три пъти по-голяма машина – “Боинг 777-200”. По-късно става ясно, че на съвестта на неговите войници, явно изпълнявали заповед да свалят бойна машина, не тежат украински военни, а 298 мирни граждани: 154-ма холандци, 27 австралийци, 23-ма малайзийци, 11 индонезийци, 6-ма британци, четирима германци, още толкова белгийци, трима филипинци и един канадец. Отделно екипажът на самолета.

Второ доказателство

Украинското разузнаване тъврди, че е бил подслушан телефонен разговор межу двама предводители на проруските сепаратисти. За единия се смята, че е Стрелков, на когото майор долага, че е станала грешка и 100 процента  свален граждански самолет.

Кой е Игор Стрелков?

По данни на американски и украински разведчици Игор Гиркин, станал впоследствие по совя воля Стрелков, е бил полковник от сформирано от Путин спецподразделение за подривна дейност в размирни съседки на Русия. Точно това подразделение се смята за отговорно за окупирането на полуостров Крим преди анексирането му от Русия. 

По разузнавателни данни на 26 февруари 2014 г. Стрелков излита от московското летище “Шереметиево” и се приземява в Симферопол. В нощта срещу 27-и февруари проруските сепаратисти окупират парламента. Те са облечени в руски военни униформи, но без отличителни знаци.

По-късно Стрелков поема командването на Славянск – крепостта на сепаратистите. Заради тази си дейност той е в черния списък на ЕС.

Любител на исторически битки

Преди да се появи в Крим, Гиркин/Стрелков води обикновен живот. Той обитава със семейството си малко жилище в панелка в Москва. Често кани приятели, за да възстановяват с макети големи исторически битки, фигурите е изработил сам. За руското радио той е ценен военен експерт. През есента на м. г. той говори в ефир как се воюва тайно в чужди държави без там да се изпраща войска. Естествено с цел да се защити руското население зад граница. Точно това е стратегията на Путин – вкарване в съседни държави на специално обучени хора и агенти, бунтовете стават неизбежни. Пример – Крим и Източна Украйна.

Когато сепаратистите бяха изтласкани от Славянск, Стрелков се отправи към Донецк. За него засега остава затворен единствено пътят към дома. Преди седмица съпругата му обяви, че повече не иска да го вижда.

Дали наистина Стрелков е дал заповед за свалянето на малайзийския самолет, взел го за украински, предстои да се докаже или отхвърли. Вън от съмнение е обаче, че той няма доброволно да сложи оръжие и докогато може, ще се смята за главокомандващ на руските сепаратисти в Източна Украйна.