Сириец е организатор на схемата за незаконен износ на лекарства за чужбина. Той е единият от задържаните при операцията на ГДБОП вчера, съобщи БНР.

Престъпната група е работила с лекари от много болници в страната. Сред тях има и директор на лечебно заведение. Той е бил засечен при разследването да носи кашон с лекарства, изписани само по документи на болни.

Схемата на престъпната група е била да изписват лекарства, но вместо да ги дават на болните, лекарите са ги изнасяли от лечебните заведения. След това медикаментите са преопаковани в склад и изнасяни наново в чужбина.

Болниците са били единият вариант за набавяне на лекарства. При другият препаратите са били изваждани от аптеки. По документи, медикаментите са изписвани на конкретни хора. Тепърва предстои експертиза, която трябва да установи точната цена на лекарствата, намерени при обиските на антимафиотите в склада. По първоначална информация, става дума за лекарства за милиони левове.

Вчера се разрба, че МВР и прокуратурата са разбили престъпна група за реекспорт на лекарства от България за страни от ЕС. Това стана ясно по време на брифинг в МВР, на който присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният секретар на МВР Младен Маринов, прокурор Иван Гешев, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Вчера стана ясно и че крупни злоупотреби и кражби в болници са били разкрити при разработка на специалните служби, в това число и ДАНС. Операцията спецслужбите бе обсъдена на работна среща, свикана от премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Сбирката бе в Министерския съвет, а темата - злоупотреби и финансово състояние на държавните и общински болници. На срещата бяха и шефове на специални служби, в това число и ДАНС, както и вътрешният министър Валентин Радев.

Преди десетина дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че подготвя доклад за финансовото състояние на държавните болници.