Русия носи безусловна отговорност за това, че сепаратистите на изток в Украйна продължават да имат достъп до тежко въоръжение и изобщо да получават поддръжка от страна на Русия, са изтъкнали в съвместен телефонен разговор президентът Обама, канцлерката Меркел и премиерът Камерън, съобщи Белият дом.

Тримата са разгледали възможността от налагане на нови санкции срещу Русия.

"Лидери бяха единодушни, че трябва да продължат усилията си за дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна, като потвърдиха решимостта си да бъдат в тесен контакт. Те обсъдиха какви допълнителни мерки биха могли да бъдат взети", се подчертава в прессъобщение на Белия дом.

Обама и Камерън отново са изтъкнали необходимостта от предприемане на по-нататъшни действия, ако Кремъл и в бъдеще не вземе мерки за намаляване на напрежението в Източна Украйна. Само часове преди разговора на тримата Ангела Меркел заяви на пресконференция, че е против допълнителни санкции срещу Москва. Но тя оцени ситуацията след свалянето на малайзийския боинг като "много, много сериозна".

В същото време на извънредна сесия на Съвета за сигурност на ООН бе осъден ракетния обстрел по пътническия самолет над Украйна. Съветът настоява за спешно, обективно и независимо разследване на трагичния инцидент. 

Американският представител Саманта Пауър заяви, че доказателствата сочат, че лайнерът е бил свален. 

„По наши оценки самолетът най-вероятно е бил свален от ракета земя-въздух, SA-11, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна”, каза Пауърс. "Подкрепяните от Русия сепаратисти поеха отговорността за свалянето на няколко украински военни самолета, включително транспортен самолет през юни, при което загинаха 49 души. Тази седмица бяха свалени военен товарен самолет и изтребител", добави тя.

Пауърс коментира, че заради техническата сложност на управлението на системата SA-11 малко вероятно е сепаратистите да са свалили самолета без помощта на обучен персонал. „Затова не можем да изключим техническа помощ от руски персонал в оперирането на системите”, акцентира тя. 

Представителят на Украйна Юрий Сергеев обяви, че сепаратистите разполагат с „най-малко” две от тези ракетни системи земя-въздух, които по руската класификация се наричат "Бук". „Въпросът е откъде са се сдобили с тези системи”, каза Сергеев.

Руският посленик Виталий Чуркин се съгласи с нуждата от безпристрастно разследване на обстоятелствата около разбиването на самолета, но подчерта, че резултатите от него не трябва да бъдат предрешавани. 

Около 30 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа вече пристигнаха на мястото на катастрофата, но се оплакаха, че въоръжени сепаратисти не са ги допуснали изцяло в зоната, а са им разрешили навлизане едва на 200 метра. Както е известно парчета от взривения боинг и останки от хора и багаж са разпръснати на площ от около 15 км.