"През 2015 г. всеки следовател е приключил по 0,38 дела за съд. Или, казано по друг начин - трима следователи за една година са приключили едно дело. За 2016 г. това число е станало на 0,56, т.е. вече не трима, а двама следователи са приключили за година едно дело за съд.

Бих казал, че това е обидно. Не е нормално всеки следовател да се похвали на края на годината, че е приключил за годината половин дело."

Това каза днес единственият кандидат за директор на НСлС Борислав Боби Сарафов - досегашен (и бъдещ) заместник на Сотир Цацаров.

В дух на здравото единомислие, което цари в прокуратурата, и въпреки включването чак след 13 ч. на главния (който бе в парламента, б.а.), той бе избран с пълно единодушие от 11:0 гласа.

Преди това Сарафов каза, че е обидно следователите от Националното следствие да бъдат наричани "машинописки", а институцията - че е в будна кома.

Сарафов оглави службата, с която преди време - като зам. главен прокурор, имаше проблеми и дори оттам имаше две заведени дела срещу него. Те бяха от Страхил Каменички, който твърдеше, че Сарафов го е обиждал и наричал "заешко сърце" заедно със следователския екип покрай делото за катастрофата в Хитрино.

Днес на няколко пъти новият директор декларира, че изключително уважавал професионалистите на бул. "Г. М. Димитров", но и че няма да оставя работещи пенсионери и ще използва активно институтите на поощрения и наказания.

Само Огнян Дамянов попита след тези случки и след като в концепцията си пише, че ще заложи на добрия микроклимат, как си представя, че ще стане това.

"Този въпрос е изкуствен и изкуствено раздут в някои медии. Аз не мисля, че има конфликт. Напротив - аз съм прям и открит човек - такъв е моят характер и диалогичността изисква, когато имаме нещо, да си го кажем.

Всички трябва да изпълняваме служебните си задължения и когато някой не ги изпълнява или не ги изпълнява качествено, не ги изпълнява в срок, трябва да му бъде подсказано.

Не бих искал този въпрос да се раздухва допълнително и да се преекспонира, защото всъщност конфликт няма", обяви Сарафов.

От въпросите, зададени му от прокурорската колегия, както и от различни НПО, интересен бе само този на Института за пазарна икономика (ИПИ), откъдето го питаха: подкрепя ли модела, препоръчан ни в анализа на западните прокурори - да има заместник на главния прокурор (и евентуално директор на НСлС), който да бъде оперативно независим. Т. е. да може да образува разследвания срещу самия главен прокрор.

Сарафов нарече въпроса "интересен" и го окачестви, че пораждал "политически закачки и политическо говорене". След което отсече:

"Моделът е такъв, какъвто го заложи законодателят. И в рамките на такъв законодателен модел това ще бъде спазвано (т.е. сегашното статукво, б.р.).

Аз не се ангажирам - аз не съм законодател, аз съм магистрат. Ще прилагам закона такъв, какъвто е.

Да припомня, че в Министерството на правосъдието е създадена работна група да се регламентира търсенето на отговорност от т. нар. трима големи."