Правителството няма защо да отлага оставката си, тя трябва да бъде подадена веднага, кабинетът "Орешарски" няма какво да повече да направи, заяви Румен Овчаров от БСП по Нова тв.

"Ако искаме България да остане нормална държава, трябва спешно да се действа. Институциите трябва до дни да предприемат мерки, защото виждаме какъв е хаосът с политическото ръководство на страната", каза той.

Последната заявка е, че кабинетът трябва да подаде оставка на 23 юли, сряда. От средите на управляващите обаче започват да се промъкват и други варианти. Шефът на парламентарната група на соцпартията Атанас Мерджанов намекна за възможно отлагане. Неофициално все по-често се чуват гласове, че оставката на кабинета може да бъде отложена за след конгреса на БСП, който е след седмица и ще бъде гласувана в края на месеца.

Овчаров коментира и предстоящия конгрес на БСП. Според него основната опасност била при избора на председател на партията да се извърши вместо промяна подмяна, да стане "без Станишев по станишевски". Това можело да се случи, ако новият лидер е директен продукт на икономическите зависимости, установени от Сергей Станишев, или сред хората, участвали на преговори при Ахмед Доган за ново правителство с нов премиер.

Бившият енергиен министър и бивш шеф на столичната организация на БСП отказа директно да назове кой е неговият фаворит за партиен лидер, но се показа като виден феминист. 

"Подкрепям жените в политика", обяви той.

Като добави, че не разбирал защо те стават за черната работа и за големи битки, но не и за лидери. "По нашите географски ширини има всякакви нюанси", коментира Овчаров изказването от преди седмица на съпартиеца си Кирил Добрев, че жените ставали за други работи, не за лидери.

"Да се опитаме да намерим една жена в България, която да свърши работата", продължи профеминистката си кампания Овчаров.

Той даде да се разбере все пак, че феминистките му послания са концентрирани в една съвсем конкретна личност, а не говори за жена по принцип. В БСП има две кандидатки за поста на Станишев - Мая Манолова и Корнелия Нинова. При споменаването на името на Манолова Овчаров деликатно замълча, а след Нинова обяви: "Топло".

На тези избори новината може да дойде от БСП, твърди още Овчаров.

"Бойко Борисов е стар играч, Бареков - не е новина, Лютви Местан - още по-малко. Ние може да сме героите на тези избори", направи разбор той. Той определи като нагло и цинично изказването на Борисов, че изминалата година е била "златна за ГЕРБ"Златната година за Бойко Борисов може да се окаже позлатена, закани се Овчаров. 

Според него предложенията за промени в Изборния кодекс, насочени към ограничаване на медиите, няма да се приемат, с тях нищо няма да се случи."Това е хаосът, липсата на координация и това трябва да бъде прекратено възможно най-бързо", повтори той тезата си, че правителството трябва да спре да бави дългоочакваната си оставка.

Сагата "КТБ" можела да се приключи като се действа стриктно според предписаното в законодателството - 1 месец надзор, след това БНБ взема решение дали ще увеличи капитала на банката или ще действа по дуг начин.

"Ако държавата национализира банката, никой няма да тегли парите си от нея", смята Овчаров.