Покрай продължаващите спорове за строителството на втори лифт в "Банско", промяната на плана за управление на парк "Пирин" и на концесионния договор с "Юлен", природозащитниците повдигнаха и свързаната тема с имотите в курорта и попитаха има ли "ценови балон". Според тях цените на жилищата в най-голямата ни ски дестинация са паднали до рекордно ниски нива и именно това стои в дъното на подновените с нова сила опити да се построи инфраструктура за втора кабинка. Логиката е, че новото съоръжение ще доведе повече туристи и ще съживи пазара на имоти, с които Банско e пренаситено. Екозащитните организации твърдят, че инвеститорите, теглили масово кредити, за да строят, сега изискват от общината съживяване на пазара чрез втория лифт.

В края на ноември на кръглата маса по въпросите на курорта еколозите поставиха редица въпроси, в това число и за цените на имотите, на които вицепремиерът Валери Симеонов пое ангажимент да бъде отговорено. Отговор има - от кмета на града Георги Икономов. И разбира се, той опитва да опровергае твърденията.

"На твърденията за създаване на изкуствен ценови балон на недвижимите имоти на територията на община Банско в контекста на изградената ски зона, предоставяме официални данни на една от големите регистрирани фирми в България, занимаваща се с покупко-продажба на недвижими имоти, от които е видно, че цените на имотите трайно са се увеличили след развитието на района като популярна ски дестинация. Нещо повече, наблюдава се устойчивост в цените и към настоящия момент", пише Икономов.

И прилага справка за цените през 2000-2001 г., 2012 г., а за да илюстрира "устойчивостта" - и за 2017 г.

Според данните на частната фирма в началото на века, преди Банско да се превърне в популярна ски дестинация (припомняме, че договорът с концесионера е подписан през 2001 г.), един квадратен метър, по данни на агенцията по вписванията, е вървял между 80 и 150 щатски долара. Информация за офертната цена не е посочена. Вече през 2012 г. данните на Икономов сочат следното: между 320 - 570 евро кв/м (от агенцията по вписванията) и 350-800 евро кв/м цена, на която продавачът е обявил имота си. За 2017 г. справката сочи: 250-600 евро кв/м и 330-850 кв/м офертна цена.

Справка в сайта за публични продажби на частните съдебни изпълнители показва, че в действителност към днешна дата цените са сходни. Началните цени, на които се продават двустайните апартаменти например, са между 180 евро и близо 300 евро кв/м за жилища между 40 и 70 квадрата. Могат да се намерят и едностайни жилища за над 500 евро кв/м. 

Любопитното е, че това далеч не бе така при последната ни проверка в Регистъра на публичните продажби. Преди няколко седмици, непосредствено преди възобновяването на темата с втория лифт и далеч от активния ски сезон, на сайта бяха публикувани множество обяви за недвижими имоти за същата квадратура, но със стартови цени от далеч по-скромните 100-200 евро кв.м.