„Наглост е управляващите да казват: „ГЕРБ не влязоха в парламента”. Те на наш гръб си гласуваха закони, които ги интересуваха, и не си мръднаха пръста за болниците.“

Това обяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се изяви последователно в сутрешните блокове на Нова тв и бТВ. Той отново бе категоричен, че депутатите му ще влязат в пленарна зала единствено за оставката на Пламен Орешарски.

"Няма да сме в зала за актуализирането на бюджета на здравната каса. Да ме извинява моят приятел Гайдарски, той е лекувал много мои приятели, но не може да осигуряваме кворум, а те да си гласуват закона за МВР и да бетонират главен секретар", каза Борисов.

И добави:

„Орешарски преди дни каза, че няма да се прави актуализация на бюджета. Поне 320 млн. лева трябват, за да живеят болниците. За една година щетите от „Атака”, ДПС и БСП доведе до разруха всички системи на държавата - енерегетика, банкова система, здравеопазване и сигурност”.

На въпрос защо все пак е нарушил обещанието си и групата на ГЕРБ е осигурила кворум при гласуването на поправките в НК, с които се залага затвор за разпространяване на слухове за банките, шефът на опозицията отговори:

"Аз тогава бях в Брюксел и моите гласуваха. Но това е на първо четене и такъв закон няма да бъде приет с нашите гласове".

Борисов отново заяви, че за КТБ трябва да се приложи законът:

„Действащият закон за банките е добър и трябва да се приложи точка по точка. Не е нужен нов закона специално за КТБ. Медии и групировки се опитват да ни вкарат в играта, но няма да стане. В този смисъл продължавам да искам оставката на шефа на БНБ Иван Искров и подуправителя Гунев. Нека квесторите да си направят доклада и да си поканят акционерите да намерят решение. Пратих писмо до прокуратурата и данъчните да влязат в КТБ и да я поставят под запор. Да се проверят лицата и фирмите, които имат пари в банката. Ако не могат да си докажат доходите, да им се конфискуват в името на държавата и край“.