Европейската комисия каза днес, че още няма резултат в преговорите за условията, при които Великобритания да напусне ЕС и че в неделя изтича крайният срок за споразумение преди срещата на върха на ЕС, насрочена за края на другата седмица.

"Ние тук, в Комисията, сме все още в дискусии с Лондон и с 27-те от ЕС, особено с Дъблин. Досега няма бял пушек", съобщи говорителят на Комисията Маргаритис Схинас в алюзия с католическия символ за избор на папа.

Конклавът на кардиналите съобщава на света, че е стигнал до решение, като подпалва огън, така че през комин на катедралата "Свети Петър" във Ватикана излиза бял дим.

"Готови сме да приемем министър председателката (Тереза) Мей по всяко време, когато те са готови", добави говорителят. "Това ще трябва да стане тази седмица, в тази сграда. Ние работим цялата седмица, 24  часа, седем дни и нашата седмица включва неделя".

Опит за споразумение се провали в понеделник на среща между Мей и Юнкер в Брюксел заради малка партия в британската провинция Северна Ирландия, на която Мей разчита за парламентарното си мнозинство. Лидерката на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър заплаши да оттегли подкрепата си и да свали консервативоното правителство на Мей, ако последната продължи да поддържа компромис за бъдещия граничен режим между Ирландската репулика, която е част от ЕС, и Северна Ирландия.

Мей беше предложила "съгласуване" на законодателствата на двете части на Ирландия, за да не се наложи възстановяване на граничните постове и митниците между тях. Юнионистите, които представляват пробританските протестанти в Ълстър, обаче не са съгласни да се разделят с ЕС при условия, различни от тези за останалата част на Обединеното кралство. За тях това е равносилно на практическо оставане в ЕС и обединяване с католическа и републиканска Ирландия.

Ирландският министър председател Лео Варадкар също беше предупредил, че няма да подкрепи сделка за раздялата, което не е ясно по граничния въпрос. Липсата на "твърда" граница е част от Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което възстанови мира след дълъг конфликт между католици и протестанти в Ълстър.

Решение по ирландския граничен въпрос е едно от три условия на ЕС, които трябва да бъдат изпълнени, за да започне той втората фаза на преговорите с Великобритания - за отношенията им, когато тя напусне ЕС на 29 март 2019 г. Другите две са съгласие по финансовите задължения на Великобритания към ЕС и по правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на неговите граждани в ЕС.

За да започнат новите преговори, държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се съгласят на 15 декември, че в досегашните преговори по условията на развода има "достатъчен напредък".  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ръководи срещите на националните лидери, по-рано предупреди, че не остава достатъчно време да бъдат подготвени и съгласувани решенията им през другата седмица, включително мандата за преговорите по бъдещите отношения с Великобритания.