СИМОНА РУСЕВА

Най-малко 9 души загинаха и други 40 пътници бяха тежко ранени при жестока катастрофа на магистрала А4 край Дрезден, съобщи тази заран полицейски говорител в столицата на федерална провинция Саксония.

“Такъв ужас не съм преживявал в цялата си 36-годишна трудова кариера”, заяви пред тв камера пожарникарят Андреас Рюмпел.

Трагедията се е разиграла в 2 ч в нощта срещу събота. Двуетажен автобус, идващ от Полша, е връхлетял върху украински рейс с туристи. Полският автобус се е завъртял, строшил загражденията в средата на аутобана и е навлязъл в насрещното движение. Миг по-късно автобусът е блъснал идващ минибус, след което се е забил в храсталаците край магистралата и се обърнал.

Всичките 6 пътници от минибуса и шофьорът са загинали. Другите две жертви са от автобуса убиец.

Полският автобус е бил изправен с помощта на тежка техника. До този момент от него да извадени и 40 тежко ранени, които са откарани с линейки и хеликоптери към най-близките болници. Тъй като в автобуса има още затиснати от седалки и ламарини пътници, не се знае дали всички те са живи.

На мястото на трагедията все още се намират 150 спасители, пожарникари и полицаи.

По първоначални данни виновен за тежката катастрофа е бил шофьорът на полския автобус. Най-вероятно той е заспал зад волана.

Магирстралата продължава да е затворена в двете посоки. Движението по нея няма да бъде пуснато, докато не се извадят всички пътници от автобуса и той не бъде преместен на безопасно място.