Валутният борд е заплашен. Тази хипотеза разви бившият лидер на ДСБ Иван Костов, в ролята си на експерт от Лаборатория за анализ на риска в Нов български университет.

"Аз съм от тези, които отдавна твърдят и съм имал разговори, и считам, че сега вече е реална заплахата и трябва да има много бърза, много смела политика за навлизане на България в Европейската парична система. Каквото трябва да направим всички, да го направим, ако трябва и жертви да поемем, но България трябва да издържи, трябва да влезе в еврозоната и по този начин да спести този риск. По начало валутните бордове не са направени да функционират дълго време. Нашият функционира вече до границата, в която може да функционира", обясни Костов.

По повод случая "КТБ" Костов коментира, че е абсурдно да бъде обвиняван вложител, че си държи парите в българска банка, вместо да ги изхарчи. Това било в основата на икономическия растеж, каза той. Обвинението към вложителя е най-вредният начин да се отнесеш към чуждо поведение, това е популизъм, допълни той.

Едно е Цветан Василев, съвършено друго е банката с нейните клиенти. В банката има огромни обороти, с които тя се занимава. Това са текущи сметки, по които най-различни хора си получават пенсии, кредити, минават през сметки, с които разплащат, купуват стоки, строят, залагат или каквото и да е било; фирми, които изплащат заплати; болници, които плащат задълженията си; общини и какво ли още не. Кой иска да ликвидира тази банка? Защото освен интересите на големите вложители, има огромно множество от институции, които живеят чрез тази банка. Нека носят отговорност тези, които са го направили и са довели до това", заяви Костов.

Бившият премиер не прави тези констатации от неутрални позиции единствено на експерт и наблюдател на събитията около КТБ.

През седмицата в медиите изтече информация, според която сем. Иван и Елена Костови имат солидни влогове в проблемната банка, според някои публикации сумата нахвърля 1 млн. лв. По закон гарантирани са само влогове до 100 хил. евро. Самата Елена Костова призна пред "24 часа", че са превеждали пенсията й в КТБ:

“Избрах КТБ, защото беше най-близо до дома ми в кв. “Драгалевци”, а и банката бе с репутацията на една от най-добрите и сигурни”, обясни тя. Не била съблазнена от лихви. 

Тя разказа и покъртителната история, в която искала да си плати хляб и мляко, но картата й била запорирана. Костов напоследък е един от най-големите защитници на тезата, че банката трябва да бъде оздравена и да заработи отново.

 

"Аз затова питам - кой има интерес от унищожаването на тази банка? Кой? Очевидно атаката тръгна от корпоративния кръг около Доган и Пеевски, очевидно в определен момент беше подкрепено от Управителния съвет. Не знам поради какви причини управителят на БНБ, който се изложи, четейки нещо, което накрая се оказа невярно. В един момент беше подкрепена и от действията на прокуратурата. Така че ето тези са очевидните замесени. Съдейки по реакцията на отделните политически сили, се виждаше абсолютно неадекватно поведение от страна на ГЕРБ, желание да се засили тази криза, да се превърне в обща банкова криза, за да бъде може би свалено правителството. Същото се вижда и от страна на кръга вестниците, контролирани от кръга Доган и Пеевски", коментира Костов в събота.

По думите му не за първи път се разбива банкова система в България и не за първи път се ограбва банка чрез ликвидност. Цветан Василев не трябвало да има претенции да участва в българското банково дело.

„Аз мисля, че Цветан Василев и цялото ръководство не трябва да имат претенции да участват в българското банково дело. Разсъждавам само в понятията на риска и кризата. Който е допуснал да го овладее кризата, а не я е овладял, трябва да поеме последствията, не трябва да има лиценз. Оманският фонд сам не може да спаси КТБ, на него му е необходима пълната подкрепа на специалния надзор", допълни той.