Католическият свещеник от Белене отец Паоло Кортези получи наградата "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитет. Кристиан Таков беше отличен посмъртно за цялостен принос.

Кортези e енорийски свещеник в църквата "Рождение на Дева Мария" в крайдунавския град. Работи в България още от 2010 г. и е инициатор на гражданския комитет за изграждане на парк-мемориал за жертвите на комунизма на мястото на бившия лагер "Белене".

Отец Кортези се завърна през есента отново в България.

В началото на 2017 г. отец Паоло прие в Белене четиричленно семейство сирийски бежанци - Исам и Май Албакри от Дамаск, които пристигнаха в България заедно с двете си деца след престой в лагер в Гърция.

Решението на свещеника обаче се сблъска с агресивна реакция от страна на местни граждани и партийни структури, които в крайна сметка принудиха семейство Албакри да напусне Белене, а отец Паоло - да се върне обратно в Италия.

През октомври 2017 г. свещеникът отново се върна в Белене и пое стария си пост, като благодари на хората за молитвите и търпението. Католическата общност в града го посрещна с радост и надписи "Скъпи отец Паоло, ти си нашият пастир".

"Много съм впечатлен, аз не очаквам тази награда. Работя не за наградите, работя да си свършим работата. Надявам се, че това, което се е случило да ни помогне да растем в тези човешки отношения. Както нашия папа Франциск казва - да не се страхуваме от различен човек", каза отецът по време на церемонията в София.

БХК присъди награда за цялостен принос посмъртно на юриста и гражданин Кристиан Таков, който почина през юли 2017 г.

"Той беше едновременно много различни неща. Той беше просветител. Учеше студенти, че правото и справедливост рядко вървят ръка за ръка. Беше юрист от световната величина. Той водеше битка за право, справедливост, правосъдие. Учеше ни да различаваме хората от постъпките им", заяви Петко Петков при връчването на наградата.

"Усещам, че той е с нас и ни подкрепя. Най-много бих искала баща ми е да тук и той да вземе наградата. И ви благодаря, че съхранявате неговата памет", заяви дъщерята на Кристиан Таков - Галя Такова.

За "Журналист на годината" бяха обявени членовете на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Двете равностойни втори награди получиха Златина Стойкова и Радослава Станчева, които са учителки от закрити от държавата болнични училища, които със собствени усилия и средства създават интерактивна карта към детското отделение в болницата в Пловдив.

Втората втора награда получи Кристина Костова, която е създател на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия.