Неделният ден започна с масиран израелски огън по цели на терористите в Газа. Загинали са трима палестинци в град Рафах. Не е ясно дали атаката е била от въздуха или с артилерийски установки.

Броят на жертвите достигна 339 души през 12-те дни на израелската офанзива. Данните са от палестински военни, цинитари от ИТАР-ТАСС. Голяма част от жертвите са цивилни. Има убити 36 жени и 78 деца. Ранени били над 2500 палестинци. Това е така, защото терористите от Хамас живеят или се крият в жилищни сгради и при ракетните удари срещу тях загиват и невинни хора.Убити са и 12 евреи - военни и цивилни.

Израелската артилерия масирано обстрелва цели на Хамас.

Премиерът Нетаняху снощи предупреди, че сухопътната акция в Газа може да бъде разширена. Военен израелски говорител посочи, че мисията ще продължи докато изцяло бъдат унищожени тунелите и ракетните установки на Хамас. Би Би Си и Си Ен Ен показаха кадри от взривяването на няколко тунела с насочени ракетни удари и от земята. Те са много добре укрепени и през тях терористите преминават на израелска територия, за да извършват атентати. Само за първите два дена са били разкрити 37 тайни тунела, част от които вече са разрушени. Повече от 2000 са набелязаните цели за ликвидиране, заяви офицер от израелската армия.

Разрушени са десетки сгради в Газа.

Още в събота президентът Обама се обади по телефона на премиера Нетаняху. Американският лидер категорично подкрепи правото на Израел да защити гражданите си от набезите на Хамас, но заяви, че това не трябва да става с цената на живота на невинни палестинци. Същото мнение изрази и германската канцлерка Ангела Меркел.

Днес в Катар ще се срещнат президентът на Палестина Махмуд Абас и шефът на политическото крило на Хамас Халел Мешаад. Двамата щели да търсят варианти за примирие в Газа. Досега Хамас отхвърляше всички предложения за спиране на огъня.