Още шест години управление на Владимир Путин биха означавали, че компенсационното укрепване на рублата в годишно изражение скоро ще влезе в задънена улица. Това смята един от хората, предвиждащи най-точно какво ще се случи с тази валута.

"След президентските избори в Русия пазарът ще превари историята за излизането на Русия от рецесията -  заяви Себастиан Барб - базираният в Париж шеф на отдела за изследване и стратегия на развиващите се пазари в банка "Креди агрикол". - Търговците ще насочат вниманието си към затрудненията, които Путин в качеството му на новия стар президент ще изпита в обновяването на модела за растеж", допълни той.

Повишаването на курса на рублата ще спре през втората половина на идната година, а притоците от чужбина ще "пресъхнат", смята Барб, който е човекът, прогнозирал с най-голяма точност рублата през второто и третото тримесечие според проучване на Блумбърг. Валутата може в началото да се закрепи, тъй като сравнително високата възвръщаемост в Русия ще подмами инвеститорите дори когато централната банка понижава лихвените проценти, казва той.

Според Барб забавянето на растежа през последното тримесечие дава усещане за предстояща стагнация, а икономиката само ще отслабва след очакваната изборна победа на Путин през март. След като отбеляза вторите по размер печалби на развиващите се пазари от януари до март, заплахата от бъдещи американски санкции повлече рублата към дъното през последните три месеца на годината.

Следващите понижения няма да последват незабавно. Барб предрича, че рублата ще приключи годината с 2 процента по-високо - 58 за долар, и ще се изкачи до 57,5 през второто и третото тримесечие, след като търговците стигнат до извода, че са прекалили със залозите за скоростта на ръста на американските лихвени проценти.

"Пазарът заложи предимно на ръста на печалбите в САЩ и в известна степен трябва да има известно стабилизиране, което може да се случи преди края на тази или в началото на следващата година - каза Барб. - Покупките могат да бъдат по-големи, така че може да има по-голяма възвръщаемост на парите."

Рублата се покачи с 9,6 на сто до 58,925 към долара рано сутринта в Москва в сряда. Тя показа най-добри резултати от валутите на европейските развиващи се пазари.

Най-бавната инфлация в съвременната руска история постави действителния й курс сред най-високите в развиващите се страни, макар че централната банка вероятно ще намали в петък лихвите за шести пореден път през годината. Търговците, вземащи заеми в страните, където лихвите са ниски, и инвестиращи там, където те са високи, получиха12 на сто възвръщаемост през последните 12 месеца, като заложиха на рублата. Тя е на пето място сред валутите с най-добри показатели сред 23 страни с развиващи се пазари, проследени от Блумбърг.

Путин, който управлява Русия от 18 години, почти сигурно ще спечели убедително изборите през март. Но домакинствата остават твърде обеднели откъм пари, за да бележат по-голям ръст, и той е изправен пред труден четвърти - и вероятно последен - мандат като руски лидер.

След като икономиката бележи спад, Барб смята, че рублата ще приключи годината по-слаба с 1,7 на сто - 50 за долар, в съответствие със средните прогнози на други анализатори.

Връщането на ръста в Русия на 3 до 5 на сто, както бе преди анексирането на Крим през 2014 г., ще бъде "много трудно", изтъкна той.

---------

* Авторката е репортер за пазарите в Москва на агенция Блумбърг, където е публикуван коментарът.