"Не споделям философията на някои пишан натовци, които викат да се откажем от руската техника и да купуваме само от натовски държави. Те са завършили предимно съветски военни академии. Остава само да ми кажат откъде пари."

Това заяви днес пред ТВ министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Поддръжката на авиационните средства е скъпа. Тук въпросът е дали да се купуват нови или да се отделят необходимите средства, за да се поддържа наличната. Авиацията е скъпо нещо и основният ни стремеж е тази техника да можем да я поддържаме", смята Каракачанов.

Факт е, че има много авиационна техника, която не се поддържа поради липсата на финансови средства. Според Каракачанов главният въпрос тук е по-назад във времето:

"Най-лесно е да кажа кой е виновен, да ги напсувам, да ги посоча с пръсти. Опираме как са сключени договорите преди 10-12 г., при тройната коалиция. Сключвали са ги неизгодно, без да мислят как ще ги ремонтираме. Никой не си е напраил труда да поиска от италианската фирма лиценза да вършим в България поне част от нещата, предвидени в договора."

"Министър Горанов ще трябва да даде едни 130 милиона лева. Това става с пари. Основният ни стремеж е техниката, която придобиваме, да я поддържаме в България. Да излезе евтина поддръжката", допълни вицепремиерът.

Водещата припомни думите на президента Румен Радев, че управляващите мислят на парче, че се харчат средства на парче, няма визия как се изгражда съвместимост.

"Имаме много ясна визия. Само че парите се дават на парче, контрира Каракачанов. - Бойко Борисов е прав в една посока - закупуваме техника, след което нямаме пари да я поддържаме и тя стои на земята."

Той е готов да преговаря дори с Русия за закупуване на самолети. За съжаление обаче, поради санкциите, сега това е невъзможно. Все пак България е член и на ЕС, и на НАТО.

"Но ако бяха нормалните условия, без напрежемие между НАТО и Русия, защо да не включиш и Русия. Един "МиГ" е много добър самолет", изтъкна министърът на отбраната.

Той говори и за спора около изграждането на втори лифт в Банско.

"Всичко започна 1997, когато кмет на Банско бе Сашо Краваров, човек на ВМРО. Трябва да му вдигнат паметник, защото той направи града проспериращ. Тук въпросът е дали тези хора, които харесват Банско, трябва да чакат по 3 часа на опашка за лифта вместо да има втора кабинка", изтъкна Каракачанов.

След което стовари гнева си върху "зелените":

"Има неща, които се разминават. Защо няма втори лифт? Има т.нар. зелени, които отдавна не са екологична партия, а политическа организация. Нека протестират. Защо обаче трябва да слушаме само тях Защото 2000 души от общините Банско, Разлог, Симитли излязоха на шосето. Трябва да се води политика на база икономически интерес. Това е нещо необходимо на българската икономика, зимният туризъм дава поминък. Общините бяха бедни, но днес хората вече живеят добре - продадоха имоти, има къде да работят и те, и децата им."

Според него няма опасност и от голямо изсичане на гори заради втория лифт. Ставало дума само за 2500 кубика. В същото време незаконната сеч в България е 2 милиона кубика.

"Да сте видели тези да протестират срещу тази сеч?", попита Каракачанов.

И обобщи, че Бойко Борисов мисли, че трябва да се огледаме и да не бързаме много.

Но отказа да коментира думите на своя колега вицепремиер Валери Симеонов, че не искал да вижда премиера.