СИМОНА РУСЕВА

Важен е безпрепятствен достъп до мястото на катастрофата. Който го възпрепятства и дори го отказва, или има какво да крие, или е коравосърдечен, или и двете. Това заявява германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за днешното неделно издание на “Билд” – “Билд ам Зонтаг”. 

Поводът е сваленият в четвъртък в Украйна малайзийски самолет. Тогава загинаха 298 души, 80 от които деца. 

Щайнмайер настоява да се работи на високи обороти, да се изследват безпрепятствено отломките на самолета и да се стигне до причината за трагедията.

Относно появили се информации, че руските сепаратисти са целели свалянето на украински боен самолет и погрешка са улучили гражданска машина, дипломат номер 1 на Берлин заявява:

“Няма никакво значение дали свалянето на боинга е било с умисъл или ужасна грешка. Който използва такива оръжия (ракети – бел. ред.), той приема катастрофата, каквато се случи и най-вероятно не се спира пред нищо. Вбесен съм, че е възможно това да се случи в сърцето на Европа. Реални са опасенията, че сега, след ужасната самолетна катастрофа, сепаратистите няма да се придържат към основополагащите правила на нашата цивилизация. Това е шокиращо и същевременно възмутително!”

Щайнмайер изразява позиция и по съмненията, че за катастрофата носят отговорност Русия и дори президентът Путин:

“Лудост е да се използват такива оръжия. След всичко, което знаем, те са руско производство. Аз обаче съм уверен, че можем да стигнем до цялата истина. Тогава ще се изясни дали е имало пряко участие на руски сили в свалянето на самолета.”

Според германския външен министър през последните седмици руското ръководство не е сложило ефективна спирачка пред опасните действия на сепаратистите. Продължило е и прехвърляне на оръжия на украинска територия.

“Трудно разбираемо е, че без да имат зад гърба си Русия, хора с руски паспорти, като Игор Стрелников или както и да се казват те, са в състояние да продължават подмолната си дейност в Крим, Славянск и сега в Донецк”, изразява се дипломатично, но недвусмислено Щайнмайер.

А дали виновните за самолетната катастрофа ще понесат отговорност?

“Извършителите и задкулисието им не бива да останат ненаказани. Следствието се нуждае от време, но то трябва да се води много внимателно, последователно и сериозно. Необходимо е независимо международно разследване, за да се изчисти всяко съмнение за манипулация. Сега е моментът всички да сме единни и да сме наясно какво ни очаква, ако не пресечем ескалацията. Крайно наложително е двустранно примирие и ефективен контрол на границата с Русия. Може би сега Москва има последна възможност да покаже, че действително е заинтересована от намиране на решение”, категоричен е Франк-Валтер Щайнмайер.