Ако приключвате 2017 г. не особено доволни, че не сте успели да свършите немалка част от заплануваните през отиващата си година неща, има начин това да не се случи през 2018 г. Похарчете малко пари. Да, купете си средство за по-щастлив и успешен живот.

Мислете, че няма връзка между двете неща? Грешите, пише "Форбс".

Изследователи откриха, че парите действително могат да купуват щастие, ако хората харчат пари за неща или дейности, които могат да им спестят време вместо за материални стоки. Учени от Харвардското бизнес училище и Университета на Британска Колумбия извършиха изследване, което показва, че тези от участниците, които са давали пари за инвестиции, които пестят времето като са поръчвали храна за вкъщи или са плащали за чистачка, въпреки че са малцинство, са по-щастливи от тези, които не са постъпвали по този начин. На участниците са дадени по 40 долара, които те са можели да изхарчат или за материални стоки, или да ресурси, които водят до спестяване на време. Тези, които избират втория подход, са по-малко стресирани и изпитват повече задоволство и чувство на просперитет. Резултатът от изследването е потвърден за почти всички социални групи. Така че това не е валидно само за свръхбогатите.

Това откритие изглежда съвсем логично. Когато даваме пари, за да спестим време, сме свободни за повече смислени занимания, а това ни кара да се чувстваме добре. Когато поръчате пица, вместо няколко часа да приготвяте вечеря, това ви дава време. Чистачка вкъщи, карането на колата на автомивка и т. н.   са все такива примери.Във всеки един от тези случаи вие плащате за услуга, но така плащате и за някакъв отрязък от време, който може да отделите за нещо по-важно и по-смислено.

Така че, съветват от "Форбс", бъдете внимателни с парите си, но още по-внимателни с времето си. Ако може да отделите малко средства, за да си осигурите повече време, ще сте много по-близо до приключването на списъка с неща, които са важни за вас.