Много моралисти, много чудо в родния елит. Ръсят правдата си и натрапват високи си добродетели в публичното пространство по - упорито от проповедници йеховисти. Това, че не ги разбираме си е за наша сметка. Поредната изпълнена с етична приповдигнатост седмица отминава, а ние ви предлагаме няколко акцента от нея чрез автентичното слово на нейните герои:

  1. 1. Моите разбирания и морал или войната на сем. Васпеевски

"Явно е също, че с тази груба манипулация авторите на същата – Василев и неговите помагачи, направиха опит да ме дискредитират, приписвайки ми действия, каквито аз не само не съм извършил, но и не бих могъл да извърша, тъй като същите са чужди на моите разбирания и морал."

Делян Пеевски, прочут с високите си ценности, прати нарочно писмо до медиите на  16 юли, за да ги уведоми, че ни българската, ни австрийската прокуратура ще му повдигат обвинения, че е заплашвал бившия си ортак Цветан Василев в убийство. Преди това Василев пък биде заподозрян в поръчителство за пеевското ликвидиране. Така е при тежките разводи – когато много си обичал някого, после люто го намразваш, особено ако не може да си поделите едни пари… Любопитен детайл из писмото – телефонът бил на името на ром. Това вероятно звездите са му го проговорили на Пеевски, иначе трябва много да се разсъждава как високоморалната личност е стигнала до това умозаключение...

2.“Книжният тигър“ Бареков

За морал и пари стана дума и при друг пресен-пресен развод от неделя. 

„България без цензура“ се създаде с идеята да не бъде лидерска партия, а бе превърната в диктаторска. Николай Бареков е само формалният лидер на тази партия, а истинският се казва Делян Пеевски“, написа в отвореното си писмо до медиите прозренията си Ангел Славчев. Според него „Бареков се оказа просто „книжният тигър“ на Делян Пеевски и ДПС“.

От ББЦ съвсем в духа на здравите традиции на сицилианска фамилия отвърнаха:

"Желаем на г-н Славчев здраве и напомняме, че когато смениш две политически партии за една година, след като си се провалил и в двете, вече е време да приемеш диагнозата, че си се превърнал в политически труп".

20 юли, из изпълнената с християнска любов и опрощение кореспонденция между Ангел Славчев с прякор Че и неговия вече бивш партиен водител Бареков.

3.Платената любов

Ето още някои морални акценти от житието –битието на Васпеевски. На въпрос какви са били отношенията на Цветан Василев с политическите партии, Стоян Александров, финансист, изкушен в политиката и едър вложител в КТБ искрено отговари:

„Плащал е, разбира се, на всички цветове. Но не мога да конкретизирам нищо“ -16 юли, пред Нова тв.

 Иван Костов, бивш премиер, бивш лидер на ДСБ, сега анализатор и тоже едър вложител в КТБ също се включи в моралната дискусия:

„Пеевски не е Злото, а оголен брутален икономически интерес“ - 19 юли, пред Дарик.

4.Мъката на пенсионерката Костова

Докато Иван Костов все още се държеше, жена му Елена изля мъката си от злощастната си съдба пред „24 часа“:

“Знаете ли какво означава конфуз? Да си подадеш дебитната карта, в която знаеш, че ти превеждат пенсията, а касиерката да поклати глава и да каже: “Картата ви е невалидна или в нея няма достатъчна наличност. Е, случи ми се. Аз се пенсионирах като председател на фондация “Бъдеще за България”, която спазваше критериите за осигуряване на служителите си върху цялата им заплата, защото работеше със световни фондове. Нямаше никаква причина да изпадна в тази ситуация, опитвайки се да платя в магазина кофичка кисело мляко и един хляб, образно казано.

“Наведох глава. Оставих си кошничката и излязох”, разказа Костова.

Пенсията й превеждали в КТБ, не теглела пари в брой, пазарувала с картата. “Избрах КТБ, защото беше най-близо до дома ми в кв. “Драгалевци”, а и банката бе с репутацията на една от най-добрите и сигурни”, обясни тя. Не била съблазнена от лихви.

Този тежък социален разказ веднага събуди жалостиви сърца, които предложиха във фейсбук „Пращайте DMS KOSTOVI“.

  1. 5. Катарзис по Борисовски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има много качества. Сред уникалните му достойнства е и това, че на ден може да изживява по няколко катарзиса.

„И моите /разбирай ПГ на ГЕРБ –б.р./ вчера цопнаха веднага, приеха закон за на практика цензура върху говоренето за банките, за което искам специално да се извиня от името на парламентарната група и да ви кажа, че по никакъв начин, то няма и да има парламент повече, такава точка няма да бъде вкарана или подкрепена от нас, категорично." - 17 юли, в парламента.

И да цъфти, и да се очиства, когато всичко наоколо линее:

„Златна година за ГЕРБ, ужасна за държавата. Така хубаво си очистихме партията. През последната година аз станах много по-добър - по душа и по експертиза, ако щете.

Всички банки разцъфтяха при мене. По време на управлението на ГЕРБ всичко процъфтя“, отсече този по-добър и пречистен Борисов - 18 юли, пред БНТ.

6. Опорни точки вляво или българският казан

БСП се оказа, че също има важен морален ангажимент към избирателите си и страната– с все сили да препъне кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС. Знайно е - в  българския казан никой не трябва да надига глава. Откъм соцпартията упорито през седмицата повтаряха опорната точка „антикристалина“. Цитираме Татяна Буруджиева, депутат от левицата, и политоложка, съвсем подходяща за автор на „отрезвяващата“ теза:

"Всички разбираме, че външният министър на Европейската комисия е вторият пост след председателя, нелепо е въобще да говорим, че това може да бъде дадено на България, при положение че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС." 

Всички знаете, че в крайна сметка няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Кристалина Георгиева, защото в ЕК нещата много силно зависят от квоти, разпределение и т. н. Всички тези приказки за номинация за външен министър са лишени от абсолютно всякакво основание. Много лошо е да се пускат фитили на цяла нация - 17 юли,  преди Изпълнителното бюро на БСП

За накрая за повдигане на духовете един оголен поглед отвън за последиците от морала по български:

"Подобно на "Игра на тронове", и тази тъжна приказка е само за пари и власт. Политиците са марионетки на олигарсите, олигарсите са контролирани от мафиоти, банките са пионки в играта, а хората в България плащат за корупцията на политическата си система със стагнация и вкоренена бедност."

Откъс от статия във "Файненшъл таймс"  на Франсис Копола от16 юли

Ха, честито!