Парламентът ще гласува оставката на депутата Ивайло Константинов от ГЕРБ, който напуска по... собствено желание. Така твърди самият Константинов, потвърдено и от пресцентъра на партията.

Константинов, който е и член на транспортната комисия в парламента, даде интервю за "Дарик радио" вчера, в което заявява, че решението му не е емоционално, а обмислено.

"Много насила изкарах тези няколко месеца в Народното събрание. Нито за ден не се зарадвах на тази работа. Направих това, което трябваше за района, но по душа съм бизнесмен. Днес беше трудно, но успях да убедя ръководството на партията", заяви кюстендилският депутат.

"Още в началото си беше казал, че е временно и иска да се занимава с бизнеса си. Тук не е неговата среда", потвърдиха негови колеги.

А какъв е бизнесът на Константинов стана ясно покрай случая с обърналия се на автомагистрала "Тракия" автобус на "Юнион Ивкони". Инцидентът стана в края на октомври, пострадаха 17 души. Впоследствие бе обвинен 49-годишният шофьор, който е нарушил правилата за движение и е загубил контрол над автобуса.

Оказа се, че депутатът държи 24,5% от транспортната фирма, а покрай депутатстването си е излязъл от управата ѝ. Пред "Капитал" тогава той коментира: "Аз имам миноритарен дял. Това, че съм собственик, не попречи преди месец да има комплексна проверка на фирмата. Не виждам конфликт на интереси, законът позволява. Кой да е в комисията по транспорт, ако не хора, които разбират от транспорт?"

На мястото на напусналия депутат ще влезе Радослава Чеканска, зам. областен управител на Кюстендил. Правото първо се пада на областния Виктор Янев, следващ в листата след КОнстантинов, но той се е отказал от депутатското място.