Руската полиция арестува днес Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът", съобщиха медиите в Москва.

Певицата била задържана пред сградата на Федералната служба за сигурност (ФСБ), където разпънала плакат с надписа "Честит рожден ден, палачи".

Днес ведомството, добило печална слава в съветската епоха под името КГБ, чества 100 години от създаването си. На 20 декември 1917 г. е учредена Извънредната комисия (ЧК), оглавена от Феликс Едмундович Дзержински.

Служителите на ФСБ и днес с гордост наричат себе си "чекисти". Такъв е бил и президентът Владимир Путин.

Заедно с Марина Альохина била активистката Олга Борисова. Тя успяла да се отдръпне. Альохина закрепила плаката към една от колоните на сградата. Тя била задържана заедно с двама фотографи.

Мария Альохина бе задържана през март 2012 г. заедно с още две певици от "Пуси райът" - Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич. Трите бяха обвинени в хулиганство в московския храм "Христос Спасител" по време на организиран от тях пънк молебен.

Певиците се молиха на Исус Христос да освободи Русия и тях от Путин. Те обаче бяха обвинени в оскърбление на религиозните чувства. Трите бяха осъдени на по 2 г. в колония с общ режим. По-късно присъдата на Самуцевич бе заменена с условна.

Путин не пропусна да поздрави чекистите с празника им.

"Този професионален празник се отбелязва от тези, които предано и честно служат на Родината, отстояват суверенитета и териториалната цялост на страната, гарантират спокойствието и сигурността на хората. Вашата работа изисква специални качества - висша компетентност, смелост, мъжество, готовност към всякакви, най-трудни изпитания", се казва в поздравлението, публикувано в сайта на Кремъл.