Кандидатът за председател на БСП Мая Манолова обяви пред Нова телевизия, че амбицията й е да върне вземането на решенията обратно в органите на БСП, защото досега това не ставало публично. Тя даде пример, че в рамките на партията не били обсъждали нито параметри на споразумение с ДПС, нито дори имената на министрите. 

"Този случай (избирането на Пеевски - б.р.) е част от неясното споразумение, взето от един екип между БСП и ДПС. Всички бяхме в шок, но това не е единственото шокиращо решение, което сме взели", обясни Манолова.

Затова социалистката обеща да спре шокиращите решения, ако тя бъде избрана за председател на БСП.

"Аз ще прекратя тази практика решенията да се взимат извън БСП, някъде на кафе".

Манолова отрече да е била употребена за Костинбродската афера, защото била убедена, че "там се готвеше гигантска фалшификация на изборите". Тя отрече да познава банкера Цветан Василев и нарече "опростенческо" разбирането за ситуацията в страната като за война между "Монтеки и Капулети".

"БСП не бива да бъде пришивана към един от двата лагера".  

 

Основният мотив на Манолова да влязе в състезанието бил, че се ядосала от опита лидерът на БСП да не бъде демократично избран, а да бъде посочен от "Позитано". Тя спомена, че ръководството вече било сменило своя фаворит, но не уточни кого има предвид. Първоначално това беше Драгомир Стойнев. Сред останалите кандидати са Михаил Миков, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Георги Гергов.

Планът на Мая Манолова предвижда да преодолее кризата в БСП, като върне властта на редовите социалисти.

"Хората в БСП се дразнят, че от тях зависи все по-малко", обясни тя и обеща да даде възможност на местните структури да излъчат своите водачи на листи за парламентарните избори.

БСП ще проведе на 27 юли заседание на конгреса си, на което трябва да избере наследника на Сергей Станишев.