Латвия забрани влизането на своя територия на руските певци Йосиф Кобзон, Олег Газманов и Валерия, предаде Нюзру.

Тримата изпълнители са вкарани в черен списък, защото "подкрепяли агресивно анексията на Крим и неведнъж са се изказвали публично унизително за действията на Украйна", обясни пред националното радио в Рига външният министър Едгарс Ринкевичс.

Ако някое от споменатите лица вече се намира в Латвия, то ще бъде помолено да я напусне. Министърът обеща, че прибалтийската република няма да прави шоу с арести.

Йосиф Кобзон трябваше да пее на 23 юли в град Юрмала. По програма утре там щеше да започне традиционен годишен музикален фестивал. Според министър Едгарс Ринкевичс обаче на фона на кървавите събития в Украйна провеждането на фестивала сега е неуместно. На същото мнение е и културната министърка Даце Мелбарде. 

През март Кобзон изпадна в немилост и в родния си украински град Днепропетровск. Певецът изпълняваше неговия химн. Градът обаче официално се отказа от песента заради лошите думи, които Кобзон говореше редовно по адрес на новата власт в Киев. Химнът звучи вече само като мелодия.

Йосиф Кобзон е добре познат и в България, където е идвал да пее десетки пъти.

Певецът, наричан още руският Франк Синатра, пя на предизборните митинги на БСП и "Атака" преди два месеца. Партиите се състезаваха тогава на вота за Европарламент.

На концерт в Пловдив Кобзон призова червените симпатизанти да подкрепят "неговия приятел" Александър Симов. Със Сидеров пък руският Франк Синатра пя заедно "Моя страна, Моя България" и "Една българска роза".

Нито Александър Симов, нито Волен Сидеров успяха да станат европдепутати.