Оманският държавен инвестиционен фонд и другите акционери в Корпоративна търговска банка търсят начин да стабилизират изпадналата в затруднения банка и се надяват, че в близките 3 месеца, ще бъде изготвен план за спасяването й, съобщи Ройтерс, като цитира източници от фонда.

В петък финансовият министър Петър Чобанов проведе разговор с управителя на Държавния резервен фонд на Султаната Оман Абдулсалам Ал Муршиди и съобщи, че е готов да потърси помощ от собствениците на затворената банка с мотиви, че спасяването ѝ с частни пари е най-евтиното решение за държавата.

Още от затварянето на банката на 20 юни, БНБ пое път към одържавяване на КТБ чрез осигуряване на допълнителен капитал и обезсилване на акциите на нейните собственици.

"Българите се съгласиха да работят с акционерите, за да осигурят работещ план в тримесечен срок, като алтернатива на възможността за национализация", съобщава източникът от фонда, пожелал анонимност.

Според него решението не включва обезателно Оман да инвестира средства в банката. Имало предложения делът на Цветан Василев да бъде намален, като на негово място да се търси чуждестранен инвеститор.

Друго предложение било да се подсили управителния съвет на КТБ с независими експерти, като целта на фонда е да стабилизира банката заради важната роля, която играе в българската икономика.

"Оман вижда България като приятел, и ние вярваме, че българското правителство и останалите акционери ще работят с общи усилия заедно за да се излезе от деликатната ситуация и да отворим КТБ в много по-стабилно състояние", казва източникът.

В началото на 2009 г. фондът плати $ 129 млн. за дела си от 30% в КТБ.

Междувременно мажоритарният собственик и шеф на надзорния съвет на КТБ Цветан Василев пак се появи задочно в българското публично пространство, давайки пространно интервю за сайта novinite.bg, в което обобщи своите изказвания от последния месец и още по-сериозно атакува БНБ и прокуратурата:

"БНБ напоследък стана кралица на двойните и тройните стандарти, успявайки в същото време да пренебрегне основни правни и икономически принципи. През юни станахме свидетели на масови тегления в две банки, но подходът на регулатора към тях не беше еднакъв. Докато масовите тегления от Корпоративна търговска банка бяха в своя пик, БНБ не направи нищо, за да успокои клиентите на КТБ: просто беше пуснато едно кратко прессъобщение. Докато кризата на ПИБ беше в своя пик, представители на регулатора отидоха в най-популярните телевизионни канали, за да успокоят обществеността", казва Василев.

Тези, които стоят зад атаките срещу Корпоративна търговска банка, са в брак по сметка: всички те обаче са сключили този брак с различна цел. Сегашното правителство е параван, а не инициатор на това, което се случи, казва още банкерът в изгнание.

"В петък, 13 юни тази година, медиите под косвеното влияние на Делян Пеевски и част от прокуратурата тиражираха мегаспекулацията, че аз съм поръчал заговор за убийството на Пеевски. Трима невинни мъже бяха публично арестувани, техните имена и лица бяха показани по телевизията и бяха представени като „заподозрени, които подготвят убийството на Пеевски“. Първите тегления от КТБ започнаха малко след като тази „голяма новина“ бе разпространена в повечето медии в рамките на няколко часа", припомни Василев.

Банкурът-бизнесмен повтори и тезата на оманския фонд да се търсят чужди инвеститори, което навява мисълта, че поддържа връзка с другия голям акционер в КТБ:

"В общи линии, политиката на правителството спрямо КТБ е разруши къща, за да построиш колиба. В случая те разрушиха къщата, а сега прехвърлят отговорността за строежа на колибата на тези, които са построили къщата. Заради всички щети, причинени от държавните институции, на този етап възстановяването на КТБ ще е трудно. Това не значи обаче, че е невъзможно. Моята основна мисия, откакто КТБ е под специален надзор, е да направя всичко по силите си за минимизирането на загубите за депозантите. Това може да стане чрез допълнителна инвестиция от сегашните инвеститори, а също и чрез привличането на допълнителен капитал от други международни инвеститори. За тази цел обаче трябват определени гаранции от страна на държавата. Ще е необходимо и търпение от страна на вложителите.

Банкерът разкри и почти апокалиптичен сценарий около затворянето на КТБ:

"Видимата част от плана включва унищожаването на КТБ и моята репутация, както и придобиването на примамливи активи на КТБ, които могат да бъдат продадени на инвеститори, по техен избор. Невидимата част от плана е опит да се заличат дълговете на определени лица, подкрепени от тези политически кръгове. Това заличаване би могло да се извърши или с опрощаване на дълговете, или с претопяването им чрез предизвикване на финансова нестабилност и последваща хиперинфлация в страната".