Девет общини от област Пазарджик са пред обявяване на бедствено положение заради криза с боклука. Това съобщи кметът на Пещера Николай Зайчев, цитиран от БНР.

В началото на 2018 г. общинските сметища трябва да бъдат закрити, а новото регионално депо край Пазарджик няма оператор, обясни градоначалникът. Това, по думите му, поставя 9-те общини, сред които и Пещера, в рискова ситуация.

„Големият проблем е, че е обжалвано решението за избор на изпълнител на регионалното депо и все още не е избран такъв. При това положение в действие влиза областният управител, който може да обяви бедствено положение за 7 дни и след това да го удължи до 1 месец. Ние подписахме протокол, с който, ако до края на годината няма изпълнител, областният управител ще обяви бедствено положение, за да можем ние като община да спазим Закона за управление на отпадъците. И тъй като нямаме готовност за сметосъбирането и сметоизвозването през следващата година, няма да има повишение на таксата за битови отпадъци“, обясни пред „Фокус” Зайчев. 

Към момента към България има наказателна мярка от Европейската комисия за неправилно третиране на отпадъците и до края на 2017 г. у нас трябва да бъдат закрити 113 сметища. Ново депо за твърди отпадъци бе открито през октомври край Пазарджик, но за момента то не функционира. Лентата тогава прерязаха министърът на околната среда Нено Димов и кметът на Пазарджик Тодор Попов. Инвестицията бе 15,8 млн.лв.