Тверският съд в Москва осъди днес задочно на 9 години пребиваване в трудова колония Бил Браудър - основателя на британския инвестиционен фонд Hermitage Capital, предаде ТАСС.

Той е признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Браудър е най-известният клиент на руския адвокат Сергей Магнитски, арестуван и починал в затвора при неизяснени и до днес обстоятелства през 2009 г. Твърди се, че той е бил изтезаван в ареста. Заради смъртта му САЩ приеха Глобалния закон "Магнитски". Именно Браудър е главен лобист за приемането му. Примерът на САЩ бе последван от Канада, Литва и Естония.

На британеца е наложена и глоба от 200 000 рубли (2892 евро).

Същите присъда и глоба получава и руският бизнесмен Иван Черкасов, партньор на Браудър. И той е осъден задочно.

Двамата бизнесмени трябва също така да изплатят обезщетение от общо 4,2 милиарда рубли (60 милиона евро).

И на Браудър, и на Черкасов се забранява за упражняват бизнес дейност на територията на Русия в продължение на три години след изтърпяване на наказанието.

От присъдата става ясно, че Уилям Браудър е признат за виновен в организирането на умишлен фалит на компанията "Далняя степ". Черкасов пък е виновен в осъществяването на престъпен план. Става дума за сделки, извършени с помощта на британската банка HSBC през 2004-2005 г. Тогава от "Дальняя степ" были изплатени дивиденти на кипърска компания и преведени 600 милиона рубли (8,6 милиона евро) в Обединената банка на дребния бизнес (ОБДБ) и Далекоизточната регионална банка (ДРБ). И на двете банки по-късно властите отнели лицензите.

Според следствието тези действия позволили на Бил Браудър да извади активи от компанията преди нейния фалит, с което той нанесъл значителни щети на държавата.

Процесът в Тверския съд е второто дело срещу топ клиента на Сергей Магнитски, което се гледа задочно. На 11 юли 2013 г. същият московски съд задочно осъди Браудър на 9 години затвор по обвинение в укриване на данъци в размер на над 522 милиона рубли (7,5 милиона евро) чрез фалшифициране на данъчни декларации и незаконно използване на облекчения, предназначени за инвалиди.

По същото дело бе съден и Сергей Магнитски - главният одитор на Hermitage Capital. Той бе арестуван през 2007 г. и почина в следствения изолатор две години по-късно.

На 19 ноември в. "Обзървър" съобщи, че руският президент Владимир Путин обвинява Бил Браудър в три убийства.

И трите смъртни случая са свързани с измама в размер на 195 милиона евро, в които се предполага, че са замесени руски чиновници. Именно това престъпление е разкрито от Магнитски и вероятно одиторът плаща за това с живота си.

Месец преди обвиненията на Путин Русия за пети път поред вкара самостоятелно името на Браудър в базата на Интерпол. Международната организация отказва да вкарва бизнесмена в тази база, като се аргументира, че той е преследван по политически причини. Москва обаче се възползва от "вратичка", позволяваща една държава да вкарва едностранно искане за арест на определено лице.

През пролетта в България излезе книгата на Браудър "Заповед за арест", в която той разказва как властта в Русия е насочила цялата си мощ срещу него, как са правени поредица от опити да бъдат откраднати негови фирми и инвестиции.