Американският президент Доналд Тръмп иронизира глобалното затопляне в момент, в който северните и източните райони на САЩ са обхванати от студена вълна с температури до минус 40 градуса по Целзий, предаде АФП.

"По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята. Вероятно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне, за предпазване от което нашата страна, но не и други страни, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!", призова Тръмп в туитър.

 

 

Той написа посланието си от своето имение в "Мар-а-Лаго" във Флорида, където прекара празниците.

Тръмп неведнъж е изразявал скептичното си отношение към климатичните промени. Той често нарича глобалното затопляне измама, създадена от китайците, за да навредят на американската индустрия. Президентът на САЩ иска да извади страната си от Парижкото споразумение за климата. Един от крилатите му фрази по този повод е, че са го избрали не жителите на Париж, а на Питсбърг.

Президентският туит предизвика лавина от реакции на интернет потребители и учени.

"Климатичните промени са нещо много реално, дори да е студено навън пред "Тръмп тауър" в момента", отговори в туитър директорът на Академията на науките в Калифорния Джон Фоули.

Според Световната метеорологична организация (СМО) към ООН 2017 г. се очаква да бъде най-топлата година, регистрирана някога по цялата планета, отбелязва АФП.