Германски съд нареди на Amazon да спре да се възползва от правописните грешки на своите клиенти. Става дума за известната марка сандали Birkenstock. Когато някой търси да си купи такива сандали в интернет, много често изписва погрешно марката – или от бързина, или от незнание. Най-честите грешни изписвания в Google са “Brikenstock”, “Birkenstok”, “Bierkenstock”. Съвсем малки разлики в правописа, които обаче правят думата различна.

Най-големият онлайн търговец решил да се възползва от правописните грешки на потребителите. Колкото пъти те изписвали грешно марката на сандалите, толкова пъти попадали точно на оферти за сандалите, които търсели. Само че продавачът винаги е един и същ – Amazon.

Германският производител на сандали Birkenstock завел дело в местния съд в Дюселдорф – мотивът им бил, че онлайн търговецът е запазил всички възможни грешни вариации на марката, така че резултатът при всяко грешно изписване да води към техния сайт.

Производителят на сандали поиска от съда да забрани на Amazon да прави това, защото тази практика увреждала репутацията на Birkenstock – нямало гаранция, че клиентите няма да попаднат на нискокачествена имитация на техните продукти.

На 20 декември съдът отсъди в полза на германската компания и нареди на Amazon да спре да примамва клиенти по този начин.

Малко преди това Birkenstock преустанови продажбата на своите сандали през Amazon в Европа. Мотивът на компанията е, че търговецът „не полага усилия“ да спре продажбата на ментета. Преди година Birkenstock преустанови продажбите чрез Amazon и в САЩ.