Както стана модерно от времето на "целувката на Орлов мост", всеки протест у нас непременно се сдобива с контрапротест. Доколко вторите са спонтанни и се базират на идейна основа, често е под въпрос. Подобен днес е казусът с протестите за Пирин и Банско. Природозащитниците, които се обявиха против решението на правителството за бъдещето на националния парк и ски зоната, излизат на ново шествие на 4 януари. За 10-и обаче е организирано контра такова, като една голяма част от заявилите присъствие се оказаха членове на футболните агитки. Публична тайна е, че често по-радикално настроените членове на тези агитки се използват като "жива сила" при обществени спорове. И вероятността и в този случай да е така, е голяма. 

Преди няколко седмици във Фейсбук се появи нова група, именувана "България срещу Зеления октопод". В нея започна да тече организация за протест на 10 януари - "Национален протест: На България й писна! Долу Зеления октопод!". Призивът е:

"На 10-и януари се събираме пред Министерски съвет, за да ни чуят всички! 9,30 пред МС, за да викнем срещу Зеления октопод. Тези се самозабравиха, тероризират вече и София, блокират възлови улици и кръстовища, без да им пука, че ни объркват живота! СЕГА НИЕ ЩЕ ОБЪРКАМЕ ТЕХНИЯ ДОБРЕ ПЛАТЕН ЖИВОТ!"

Дотук - добре. Само че за първите няколко седмици събитието едва бе набрало 50-ина съмишленика, част от които абонирани за него природозащитници с цел да го взимат на подбив в постовете си. Изведнъж обаче бройката набъбна до близо 300 присъстващи и 800 заинтересовани (към 1 януари). Това набъбване дойде, след като в събитието масово се включиха лица с профилни снимки от футболните стадиони и логото на един от най-популярните отбори - ЦСКА.

Събитието е анонимно, не се знае кой точно го организира. На страницата на "България срещу Зеления октопод" редовно се публикуват новини от няколко сайта, също с анонимни собственик и дописници - "7 дни Банско", "7 дни София" и др. Материалите в тези сайтове са еднотипни - с "народняшки" стил се съобщават новини като: "От тази снимка на "зелените" ще им излязат киселини! Част от героите, отвоювали втория лифт се събраха в "Молерите". Като на снимката са строени пред заведение в Банско и изброени "героите": "Цветан Цветанов, Росен Плевнелиев, еврокомисарите Мария Габриел и Корина Крецу, министър Николина Ангелова, депутатът Александър Мацурев, Малин Бистрин, Венета Тенева и кметът на Банско Георги Икономов."

Или пък друга новина за активиране на феновете гласи: "Иде невиждан скандал в София! "Зелените" блокират Гриша Ганчев и "Армията", няма да се строи нов стадион за ЦСКА".

Срещат се и любопитни заглавия за Банско като "bTV размаза глупомера! Шефът на новините Банско само за секс-туризъм ли го ползва!? Ама то акъл с чукане не се предава…", "Щерката на Митко Цонев ги направи на пух и прах: Терористи и крадци на фондове!" (по адрес на екозащитниците), "И от "Герена" запукаха Тома Белев (екозащитник, б.р.)

По-култивирано звучат само новините, посветени на успехите на шефа на федерацията по ски Цеко Минев, за когото се предполага, че стои и зад концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД. Пример: "Респект! МОК отличи Цеко Минев с престижната награда "Спорт без граници" за приобщаването на децата към ските".

Междувременно пред Клуб Z и от двете най-големи агитки в България - на "Левски" и ЦСКА-София, обявиха, че става въпрос за манипулация и опит за въвличане на публиките в кауза, към която те не принадлежат.

Най-малкото намесването на хора от двете агитки заедно в един и същи протест е абсурдно, тъй като в момента (а и по принцип) отношенията между "сини" и "червени" са крайно обтегнати.

Още преди Нова година в "Официална група на ЦСКА" във фейсбук - една от най-големите фенски платформи на "червените" в социалните мрежи с близо 29 хиляди членове, администраторът Данаил Попгеоргиев, популярен фен от сектор "Г", пусна следните постове:

Зелените пък официално отрекоха да са се противопоставяли на проект за обновяване на стадион "Българска армия".