В първия ден на новата 2018 г. България пое за шест месеца ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от Естония и ще сдаде своя пост през юли 2018 година на Австрия, предава беларуската редакция на руската агенция „Спутник“.

Според редакцията на агенцията, експертите са обърнали внимание на това, че за половин година начело на Европа ще е най-бедната страна-членка на ЕС, заемаща последното място в ЕС по размера на БВП на глава от населението и първото място в рейтинга на най-корумпираните европейски държави.

„Спутник“ изрежда проблемите, които трябва да решава София през следващите шест месеца. Българското председателство избра четири приоритетни области:

- Задълбочаване на финансово-икономическата интеграция на ЕС;

- Стабилността на Европа;

- Сигурността в ЕС;

- Цифровата икономика.

Докато трае председателството на България, тя ще ръководи всички министерски срещи на европейските чиновници, освен заседанията на министрите на вътрешните работи и ще отговаря за дневния ред на заседанията на Съвета на Европейския съюз на политическо и експертно ниво.

А през 2018 година, пишат от агенцията, на Европа ще й се наложи да решава много остри проблеми: начело в дневния ред стои осигуряването на единство между страните членки на ЕС на фона на разделението по такива сериозни въпроси, като имиграционната политика и върховенството на закона в Полша.

Освен това, България има намерение да постави въпроса за отмяната на антируските санкции.