Почти всички компютърни устройства по света имат ключови уязвимости в процесорните си чипове, съобщи БиБиСи.

Става дума както за компютри, лаптопи, така и за смартфони, таблети и други - уязвимостта е хардуерна и засяга чипове, произвеждани от гигантите Intel, AMD и ARM. Само първите две компании са произвели повечето процесори за последното десетилетие.

[[nid:54475]]

Уязвимостите позволяват хакването на лични данни, макар досега да няма нито един сигнал за такъв случай. Те са две - кръстени Meltdown и Spectre. Първата позволява на приложенията да четат произволна област от паметта на процесора, включително и паметта на ядрото, тоест достъп до каквито и да е данни. Тази уязвимост е налице при процесорите на Intel и ARM64. Втората пък се открива и в чипове на AMD и дава възможност да бъдат получени данни от различни приложения, работещи на процесора, но не и ядрото.

Най-много са засегнати чипове на Intel, чиито акции получиха сериозен удар след съобщаването на новината.

Според източници на БиБиСи проблемът е известен в технологичните среди от 6 месеца, но всички запознати, от програмисти и разработчици до експерти за сигурност, са подписали споразумения за неразкриване на информация. Планът е бил в този период да се работи за премахване на проблемите.

Планът е сработил - още през декември Apple частично са запушили уязвимостта чрез пач за macOS, а ядрото на Linux е обновено. Обновена е и мобилната операционна система Android.

Специалистите препоръчват да обновите операционната система на устройството си.